O capsulă Dragon a revenit în siguranţă pe Terra după o misiune de aprovizionare a ISS

O capsulă Dragon, fabricată de compania SpaceX, a amerizat în condiţii de siguranţă în Oceanul Pacific sâmbătă, după ce a petrecut patru săptămâni în spaţiu în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează DPA.

Capsula a amerizat în jurul orei 15.40 GMT, completând astfel cea de-a doua misiune de aprovizionare a ISS realizată cu ajutorul unui vehicul spaţial comercial, au transmis pe Twitter reprezentanţii companiei SpaceX.

Capsula Dragon, ce are la bordul ei o încărcătură de aproximativ 1.860 de kilograme, inclusiv rezultatele unor experimente ştiinţifice realizate în spaţiu pe oameni şi animale, a fost recuperată din ocean de echipajul unei nave care colaborează cu SpaceX, a precizat NASA.

Operatorii de la un centru de control pe care NASA îl deţine în California au eliberat capsula cu ajutorul unui braţ robotizat ataşat de ISS la ora 09.58. Apoi, vehiculul spaţial a început o secvenţă de manevre speciale pentru a se îndepărta de staţie până la o distanţă sigură, înainte de a-şi începe coborârea spre Terra. Inginerii de la NASA au controlat revenirea de pe orbită a capsulei Dragon.

Dragon este în prezent singurul vehicul spaţial de aprovizionare care poate să revină pe Terra în stare intactă. Această capsulă a fost lansată de SpaceX pe 15 decembrie la bordul unei rachete din gama Falcon 9 care a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida şi s-a conectat cu ISS pe 17 decembrie.

Aceasta a fost cea de-a 13 misiune comercială de aprovizionare a ISS realizată de compania SpaceX în virtutea unui contract încheiat cu NASA, însă abia a doua care a utilizat o capsulă concepută pentru a reveni pe Terra şi pentru a fi refolosită apoi în cadrul unei misiuni viitoare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Foarte corect articolul scris de Ioana Ene Dogioiu despre numirile în fruntea marilor parchete

5 Le Point / Armata americană debarcă în masă în Europa

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic