O carte de rugăciuni ebraice, veche de 700 de ani, vândută la licitaţie cu 8,3 milioane de dolari

O carte de rugăciuni ebraice, veche de 700 de ani, vândută la licitaţie cu 8,3 milioane de dolari

O carte de rugăciuni ebraice, tipărită în urmă cu 700 de ani într-o regiune care face parte în prezent din landul german Bavaria, a fost vândută cu 8,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York, informează DPA.

Cartea de rugăciuni ilustrată, cunoscută sub numele de "machzor", a stabilit cel mai mare preţ plătit vreodată la o licitaţie pentru un manuscris ebraic, a anunţat marţi casa Sotheby's.

Această carte rară, tipărită cu o scriere ebraică elegantă şi distinctivă şi generos ilustrată, conţine rugăciunile pentru două dintre cele mai sfinte sărbători din calendarul evreiesc, Roş Haşana şi Yom Kipur.

Anterior licitaţiei, cartea de rugăciuni - Luzzatto High Holiday Mahzor -, scoasă la vânzare de o organizaţie culturală evreiască, fusese evaluată la un preţ cuprins între 4 milioane şi 6 milioane de dolari.

Potrivit casei Sotheby's, mai mulţi cumpărători potenţiali au fost interesaţi de achiziţionarea acestei cărţi de rugăciuni. În final, cel mai mare preţ a fost oferit de un colecţionar american, care a preferat să îşi păstreze anonimatul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 Cum a fost posibilă cea mai mare escrocherie din istoria Silicon Valley

5 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…