O colonie permanentă pe Lună nu mai ține de domeniul SF, iar costurile nu sunt considerate foarte mari

O colonie permanentă pe Lună nu mai ține de domeniul SF, iar costurile nu sunt considerate foarte mari

O echipă internațională de oameni de știință a pus la punct un plan amănunțit de colonizare a Lunii, proiect realizabil în următorii 5 - 7 ani cu costuri ce nu sunt considerate foarte ridicate, având în vedere anvergura proiectului - doar 10 miliarde de dolari, conform unui material publicat de Yahoo! Science.

Sursa foto: www.nasa.gov

"A venit timpul să ne întoarcem pe Lună, de această dată pentru a rămâne acolo, iar finanțarea nu mai reprezintă cea mai mare problemă cu care ne confruntăm", concluzionează echipa într-un raport publicat recent. Din această echipă de oameni de știință fac parte și cercetători din cadrul NASA, deși Agenția spațială americană a precizat foarte clar că revenirea pe Lună nu face parte din planurile sale pentru viitorul apropiat, resursele fiind rezervate pentru o primă misiune cu echipaj uman pe planeta Marte. Chiar și așa, ținând cont de bugetul nu foarte piperat pentru ridicarea unei baze permanente pe Lună, NASA ar putea să-și revizuiască poziția.

Costurile mai reduse sunt legate de evoluția tehnologiei de printare 3D care poate transforma minerale de pe Lună în materie primă și poate produce diferite obiecte necesare la fața locului, fără a mai fi nevoie să fie transportate de pe Pământ. De asemenea, echipamentele dotate cu celule solare vor reduce necesarul de energie, iar rachetele reutilizabile construite de compania SpaceX vor reduce și costurile de lansare pentru echipamente și provizii.

Astfel, o bază lunară construită din incinte gonflabile și sere și dotată cu tehnologie robotizată poate susține câte zece coloniști pe Lună ani la rând. Acești coloniști pot continua să extindă baza selenară, iar în zece ani colonia ar putea găzdui în mod permanent 100 de oameni. În plus, coloniștii și-ar putea asigura singuri cel puțin o parte din costurile de menținere și extindere a coloniei extrăgând apă înghețată pe care o pot transforma în combustibil pentru rachete și o pot vinde companiilor de zboruri spațiale.

Și alte agenții spațiale au studiat posibilitatea ridicării unei baze permanente pe Lună. Agenția Spațială Europeană (ESA) a examinat serios această problemă în ultimii 2 ani. Pentru ESA, Luna este poligonul perfect de încercare pentru numeroase tehnologii necesare pentru cucerirea planetei Marte și explorarea cu echipaje umane și a altor lumi din sistemul nostru solar.

"Pe mine nu mă interesează Luna. Pentru mine Luna este la fel de banală ca o bilă de beton. Însă nu vom putea ridica o bază de cercetare pe Marte până nu vom învăța cum să o facem mai întâi pe Lună. Luna ne oferă posibilitatea să ne pregătim pentru Marte", a comentat astrobiologul Chris McKay, de la NASA, care a contribuit la acest raport.

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Pepa Sița, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...