O femeie din Spania a devenit cea mai în vârstă persoană din Europa

O femeie din Spania a devenit cea mai în vârstă persoană din Europa

O femeie din Barcelona, pe nume Ana Vela, născută la 29 octombrie 1901 în apropiere de orașul Cordoba, din sudul Spaniei, a devenit cea mai în vârstă persoană din Europa, informează marți Xinhua.

Sursa foto: www.elperiodico.com

Potrivit Gerontology Research Group (GRG), Ana este noua decană de vârstă din Europa după ce italianca Emma Morano, cea care era deținătoarea acestui record, a decedat sâmbătă la vârsta de 117 ani.

Decesul lui Morano înseamnă că Ana Vela este acum nu doar cea mai în vârstă persoană din Europa, ci și cea de-a patra cea mai în vârstă persoană în viață din lume, toate fiind femei, precizează sursa citată.

Ana Vela trăiește în prezent într-un centru de îngrijiri din Barcelona și are o fiică în vârstă de 89 de ani, purtând același nume, Ana, și un nepot în vârstă de 65 de ani.

Deși starea sa de sănătate este acum fragilă, fiica Anei a declarat anul trecut că în spatele longevității mamei sale nu se află nici un secret. "Îi plăcea să bea un pahar cu vin demidulce la masă, dar nu bea așa mult. Mânca de toate: carne, pește, legume, și urma o dietă foarte obișnuită", a spus aceasta într-un interviu pentru cotidianul El Pais.

Sursa foto: barriosdebarcelonaantonioherrera.wordpress.com

Statutul de cea mai în vârstă persoană din Europa pe care îl deține acum Ana Vela subliniază creșterea speranței de viață în Spania, o țară faimoasă pentru dieta mediteraneană, bazată pe ulei de măsline, vegetale proaspete, leguminoase și pește.

Când Ana Vela a venit pe lume, în 1901, o femeie din Spania trăia, în medie, 35,7 ani. În prezent, speranța de viață în această țară, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, este de 83,2 ani.

Conform Institutului Național de Statistică din Spania, în Spania trăiesc peste 15.000 de persoane (dintre care 80% sunt femei) care au peste 100 de ani.

Jamaicana Violet Brown, în vârstă de 117 ani și 38 de zile, a devenit în prezent decana de vârstă a omenirii după moartea italiencei Emma Morano, potrivit Gerontology Research Group (GRG). Născută la 10 martie 1900, Brown, supranumită ''Aunt V'' (Mătușa V), locuiește la Duanvale, în parohia jamaicană Trelawny, la 170 de kilometri vest de capitala Kingston.

GRG, cu sediul în California, se dedică descoperirii persoanelor "supercentenare" care au împlinit peste 110 de ani. Se estimează că există între 300 și 400 de persoane 'supercentenare' în întreaga lume.

Italianca Emma Morano, născută la 29 noiembrie 1899 și ultim supraviețuitor cunoscut al secolului al XlX-lea , a murit sâmbătă la locuința ei din Verbania (nordul Italiei).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...