O genă face unii oameni să pară mai în vârstă decât sunt în realitate (studiu)

O genă face unii oameni să pară mai în vârstă decât sunt în realitate (studiu)

Un studiu publicat joi în revista științifică ''Current Biology'' afirmă că a fost descoperită o genă care explică, parțial, de ce unele persoane par mai în vârstă decât sunt în realitate, relatează AFP și ziarul spaniol ''ABC''.

Numită ''MC1R'', această genă conduce la o culoare roșie a părului și la un ten deschis, după cum se știe deja. Dar uneori, din cauza unei variații a acesteia, persoana purtătoare a genei poate părea, în medie, cu doi ani mai bătrână decât indivizii care nu au gena respectivă. Acesta este concluzia la care a ajuns o echipă de specialiști de la Facultatea de Medicină a Universității Erasmus din Rotterdam care a analizat genomul a 2.700 de olandezi în vârstă. Percepția asupra vârstei a fost rezultatul examinării feței subiecților și a ridurilor acestora.

În plus, experții olandezi au observat că legătura dintre varianta genetică și vârsta percepută nu este influențată de sex, ten sau degradarea pielii din cauza expunerii la soare.

Cercetări anterioare au scos la iveală că percepția asupra vârstei este influențată de o combinație de factori genetici și de mediu. Totodată, vârsta pe care pare să o aibă o persoană în funcție de aspectul ei poate să reflecte starea sa de sănătate și să dea un indiciu asupra speranței ei de viață.

Oamenii de știință intenționează să continue cercetările pentru a identifica și alte gene care ar putea avea un rol în aspectul mai tânăr sau, dimpotrivă, mai bătrân al unei persoane. În acest fel, s-ar putea clarifica și unele aspecte importante legate de starea de sănătate și de natura fenomenului de îmbătrânire.

AGERPRES/(AS-editor: Cristina Mac, editor online: Anda Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...