O nouă lovitură pentru Rusia!/Filipine renunță la cumpărarea elicopterelor Mi-17, deși a plătit un avans

O nouă lovitură pentru Rusia!/Filipine renunță la cumpărarea elicopterelor Mi-17, deși a plătit un avans

Guvernul filipinez a renunțat la un acord pentru achiziționarea a 16 elicoptere militare rusești de transport din cauza temerilor privind posibile sancțiuni ale SUA, au declarat oficiali filipinezi, potrivit defenseromania.ro .

Fostul secretar al Apărării, Delfin Lorenzana, a declarat, marți seara, că a anulat contractul de 12,7 miliarde de pesos (227 milioane dolari) pentru achiziționarea elicopterelor Mi-17, decizia fiind aprobată, luna trecută, de președintele de atunci, Rodrigo Duterte, înainte ca mandatul lor să se încheie, pe 30 iunie.

„Ne-am putea confrunta cu sancțiuni”, a declarat Lorenzana pentru Associated Press (AP), descriind modalitățile în care Washingtonul și-ar putea exprima nemulțumirea dacă Filipine ar continua acordul.

Oficialii americani din domeniul securității erau conștienți de decizia guvernului de la Manila și ar putea oferi elicoptere similare de transport greu pentru uz militar filipinez, a precizat Lorenzana.

După ce a deținut portofoliul de șef al apărării sub conducerea lui Duterte, Lorenzana a fost numit de noul președinte al statului filipinez, Ferdinand Marcos Jr., să conducă o agenție guvernamentală însărcinată cu transformarea fostelor baze militare în centre de afaceri.

Un oficial militar filipinez a declarat că acordul cu elicopterele va fi supus unui „proces de reziliere” după ce a fost luată decizia de a-l anula, deoarece contractul a fost deja semnat. Rușii pot face recurs, dar este foarte puțin probabil ca guvernul filipinez să reconsidere contractul, a spus oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, nefiind autorizat să discute public problema.

Conform acordului de cumpărare a elicopterelor, care a fost semnat în noiembrie 2021, primul lot de elicoptere ar fi fost programat pentru livrare în aproximativ doi ani.

Filipine a făcut, în ianuarie, o plată inițială pentru elicopterele Mi-17

Întrebat în martie dacă invadarea Ucrainei de către Rusia ar afecta achiziția, Lorenzana a declarat reporterilor: „Nu vedem nicio posibilitate ca aceasta să fie casată”, dar a adăugat că „numai timpul poate spune”.

Lorenzana a spus, atunci, că o plată inițială a fost făcută de Filipine în ianuarie. Nu este deocamdată clar ce se va întâmpla cu plata, după decizia Filipinelor de a renunța la acord.

În martie, Filipine a votat „da” pentru rezoluția Adunării Generale a ONU care a cerut oprirea imediată a atacului Rusiei asupra Ucrainei și retragerea tuturor trupelor ruse.

Fostul președinte Duterte și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul global al invaziei ruse, dar nu a condamnat-o personal. În perioada sa de mandat, a întreținut legături strânse cu președintele rus, Vladimir Putin, pe care l-a numit cândva „idolul” său și cu liderul chinez, Xi Jinping, criticând frecvent politicile de securitate ale SUA.

Filipine are un tratat de alianță cu SUA, care au impus Rusiei sancțiuni grele, menite să facă presiuni asupra Moscovei să se retragă din Ucraina.

Din cauza constrângerilor financiare, Filipine s-a luptat ani de zile să-și modernizeze armata, una dintre cele mai subfinanțate din Asia, pentru a face față insurgențelor musulmane și comuniste de decenii și pentru a-și apăra teritoriile în disputata Mare a Chinei de Sud.

Și alți clienți ai Rusiei au renunțat la contracte de import de tehnică militară.

Tot în zona Marea Chinei de Sud, Indonezia a renunțat, în decembrie 2021, la o achiziție militară din Rusia, contramandând cumpărarea a 11 avioane de vânătoare / multirol Su-35 Flanker E.

În aprilie, India a anunțat că renunță să mai cumpere din Rusia 48 de elicoptere Mi-17V5. Acestea făceau parte dintr-un contract încheiat cu aproximativ 10 ani în urmă, pentru un total de 80 de elicoptere, India deja achiziționând 32.

Complexul militar-industrial rusesc se află într-o situație critică

În afară de sancțiunile americane, la rezilierea contractelor militare cu Rusia, ar mai contribui și războiul din Ucraina. În această ipoteză, complexul industrial militară rusească poate face față doar limitat la cererile externe, producția fiind deja sufocată de înlocuirea echipamentelor proprii distruse în lupte. În această situație, Rusia ar trebui să plătească amenzi, terților externi, pentru neîndeplinirea prevederilor contractuale, conform publicației ucrainene Defense Express.

Complexul militar-industrial rusesc s-ar putea afla într-o situație mai gravă decât lasă Moscova să se înțeleagă. Deja la nivelul anului 2019, datoria totală a întregii industrii militare ruse se ridica la 31 miliarde dolari, pierderea piețelor de vânzare a armelor, amenzile și sancțiunile aducând-o la un pas de colaps, a mai precizat Defense Express.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia