O poveste de dragoste de acum 6.000 de aniꓽ „Îndrăgostiții de la Gumelnița”

O poveste de dragoste de acum 6.000 de aniꓽ „Îndrăgostiții de la Gumelnița”

Perechea preistorică de îndrăgostiţi a fost descoperită, alături de un pandantiv din aur ce imită silueta umană, în timpul săpăturilor arheologice din 1960, coordonate de Vladimir Dumitrescu în situl eneolitic de la Gumelniţa.

Îndrăgostiții de la Gumelnița

Perechea preistorică de îndrăgostiţi a fost descoperită, alături de un pandantiv din aur ce imită silueta umană, în timpul săpăturilor arheologice din 1960, coordonate de Vladimir Dumitrescu în situl eneolitic de la Gumelniţa (Olteniţa, jud. Călăraşi) – considerat de specialişti una dintre cele mai importante aşezări din perioada eneolitică din spaţiul est-european. Piesa este cu totul specială, fiind unul din rarele cazuri de reprezentare a cuplului bărbat-femeie din arta neo-eneolitică, conform reprezentanților Muzeului Național de Istorie a României.

Ca formă, artefactul este o descoperire unică, una dintre creaţiile originale ale civilizaţiei gumelniţene. Se remarcă maniera în care au fost înfăţişate cele două personaje și emoţionează tandreţea dintre cei doi.

Cronologic, statueta se încadrează în a doua jumătate a mileniului V î.Hr. şi aparţine culturii Gumelnița, una dintre cele mai complexe şi mai interesante civilizaţii ale epocii neo- eneolitice din Sud-Estul Europei.

Piesa a fost realizată din lut, modelată manual de artizanii preistorici, decorată cu incizii și perforații, arsă pentru a-i spori rezistenţa, apoi pictată cu alb și roşu, pigmenți care s-au păstrat doar în mică măsură și pe anumite porțiuni

„O poveste de dragoste de acum 6.000 de aniꓽ Îndrăgostiții de la Gumelnița”

Muzeul Național de Istorie a României vă invită să vizitați micro-expoziția „O poveste de dragoste de acum 6.000 de ani: Îndrăgostiții de la Gumelnița”, aceasta continuând seria de micro-expoziții „Exponatul lunii”, dedicată valorificării bogatului patrimoniu pe care muzeul îl deţine.

image

În cadrul acesteia, este prezentată publicului una dintre capodoperele din colecțiile MNIR și anume, o pereche unică de statuete antropomorfe eneolitice, cu o vechime de aproximativ 6.000 de ani.

O replică a acesteia a fost creată special si este disponibilă pentru vizitatorii care doresc să cunoască mai îndeaproape piesa, să interacționeze cu ea, să observe anumite detalii și să-i simtă textura.

Micro-expoziția va fi accesibilă publicului până la sfârșitul lunii și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”