O prognoză meteo pentru anul 2050 s-ar putea indeplini chiar săptămâna viitoare

O prognoză meteo pentru anul 2050 s-ar putea indeplini chiar săptămâna viitoare

Schimbările climatice sunt vizibile din ce în ce mai mult, fapt care i-a determinat pe meteorologii de la Ministerul Britanic al Marii Britanii să facă modele climatice pe termen lung pentru a vedea ce temperaturi ar putea fi prognozate peste 30 de ani.

Deşi prognoza meteo făcută în vara anului 2020 era doar ipotetică pentru anul 2050, se pare că datele meteorologice se vor adeveri cu 28 de ani mai devreme, relatează CNN.

Un om de ştiinţă, Simon Lee, de la Universitatea Columbia din New York, a remarcat cât de asemănătoare sunt perspectivele pentru 2050 şi prognoza de săptămâna viitoare în Marea Britanie.


„În 2020, @metoffice a produs o prognoză meteo ipotetică pentru 23 iulie 2050, bazată pe proiecţiile climatice din Regatul Unit. Astăzi, prognoza pentru marţi este şocant de aproape identică pentru mari părţi ale ţării”, a scris Lee pe contul său de Twitter.

Pentru săptămâna viitoare, temperaturile din Marea Britanie sunt prognozate să fie cu 10-15 grade mai mari decât în mod obişnuit pentru această perioadă. Maximele ar putea ajunge pentru prima oară la peste 40 de grade Celsius. Până în prezent, cea mai mare temperatură înregistrată în Regatul Unit a fost de 38.7 grade Celsius în 2019.

Este un semn cât se poate de clar al schimbărilor climatice care ne afectează mult mai mult decât se arată chiar şi în estimările meteorologilor.

„Am sperat că nu vom ajunge în această situaţie”, a declarat Nikos Christidis, expert în atribuţii climatice la Met Office.

„Schimbările climatice au influenţat deja probabilitatea unor temperaturi extreme în Marea Britanie. Şansele de a vedea zile de 40°C în Marea Britanie ar putea fi de până la 10 ori mai mari în clima actuală decât într-un climat natural neafectat de influenţa umană”, a mai precizat Christidis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...