O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

Este paradoxul care nu ridica nicio spranceana de procuror: sistemul feroviar romanesc e in falimentul cel mai crunt. Si CFR Calatori, dar si CFR Marfa, au avut FIECARE pierderi de peste o jumatate de miliard de euro in ultima decada, cu mentiunea ca CFR Marfa are datorii de aproape un miliard de euro in acest moment. Cu toate acestea, doi oameni de afaceri plecati din tiganie, la propriu, Calin Mitica si Gruia Stoica, s-au imbogatit capusand sistemul feroviar romanesc, profitand la maximum de vulnerabilitatea si impotenta Statului Roman, dezvăluie Strictsecret.ro .

Intre cei doi e o competitie feroce pentru aceasta piata: doi tigani care si-au depasit de multa vreme conditia, foarte inteligenti, dar diferiti ca si caractere. Niciunul nu putea supravietui fara conexiuni politice puternice. E o lume a riscului, in care traiesti permanent in datorii si creditare, sperand ca Statul iti va plati facturile. Conteaza daca ti se platesc chiar si la 9 luni odata, fiindca ele sunt atat de umflate, incat “merita”.

Dar intre cei doi sunt semnficative diferente. Calin Mitica este considerabil mai putin avut decat Stoica. Poate si chiar mai prost, daca a fi prost inseamna sa nu intri in combinatii aparent lucrative, dar letale pe termen lung. Iar aici Mitica a fost prost si a preferat sa creasca mai incet si mai putin periculos. Spre deosebire de Gruia Stoica, Mitica mai are un defect enorm pentru aceasta industrie: a stat in defensiva. Spre deosebire de el, Gruia Stoica a facut numai mizerii: i-a facut lui Mitica dosare penale accesand lumea sordida a procurorilor corupti, a incercat sa il distruga fizic, comandandu-i putina inchisoare, a incercat sa ii falimenteze firmele, Mitica a rezistat.

O vreme, pana in 2009, cei doi puteau fi considerati aproximativ egali ca influente in sistemul feroviar romanesc. Calin Mitica se blindase relational cu Vasile Blaga, aflat in climaxul puterii politice. Gruia Stoica traise bine de pe vremea lui Adrian Nastase si facuse bani buni cu PSD, prin Miron Mitrea, ministru al Transporturilor. Apoi, ministerul a intrat in zodia liberalo-pedelista, si Stoica a trebuit sa se adapteze rapid la hachitele lui Radu Berceanu sau Ludovic Orban. Cum-necum, i-a reusit de minune. Grup Feroviar Roman, firma lui Gruia, a explodat dupa plecarea lui Nastase.

Dar pila lui Mitica, “buldogul” Vasile Blaga, devenea tot mai puternica in Statul Roman. Gruia Stoica trebuia sa faca ceva. Sa gaseasca ceva. Sa mute surprinzator si decisiv ca sa scape de concurenta politica a lui Calin Mitica, afaceristul care, intre timp, se lipise si de liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, o supraprotectie importanta.

Suntem in 2 decembrie 2009. Competitia electorala pentru desemnarea viitorului presedinte al Romaniei fierbe la peste 100 de grade. Mircea Geoana are un avans insurmontabil pentru Basescu cu 4 zile inaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Nu e mare avansul, 6 procente, dar e foarte important. Basescu are in fruntea armatei un maresal redutabil, Vasile Blaga. Geoana face greseala si tolereaza doi sefi de campanii: unul, personal, si altul la partid, in persoana lui Viorel Hrebenciuc. PSD e slabit, n-a mai fost la ciolanul Puterii guvernamentale de ani de zile, se misca energic, dar i se termina “vitaminele”. Basescu e si el vulnerabil, nu mai gaseste loc electoral sa se incarce cu cateva procente, nu mai are plaja. Ambele tabere conchid ca “ceva trebuie facut”.

E momentul in care Viorel Hrebenciuc, fara estimeze la real potentialul miscarii lui Basescu, care “detonase” la 1 decembrie 2009, arestarea la Jakarta a lui Nicolae Popa, locotenentul lui Vantu si escrocul FNI-Gelsor, s-a apucat sa viziteze diversi oameni de afaceri din Capitala cu care PSD avusese legaturi de “prietenie” in trecut, cerand sprijin financiar si vanzand ideea ca Geaoana e foarte aproape de a lua Cotroceniul, lucru care va fi lucrativ pentru toti. Cei mai multi dintre ei l-au refuzat pe abilul Hrebe, de frica lui Basescu: un presedinte “incumbent” are sanse mai mari sa isi pastreze al doilea mandat, caci are serviciile de partea sa, plus ca Basescu avea reputatia de razbunator feroce.

Una dintre ultimele intalniri avute de Hrebenciuc de la care mai tragea speranta, caci era unul din afaceristii care rula si multi bani la negru, dar era si dependent de politic, a fost in 2 decembrie cu Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Roman, intr-unul din cele mai luxoase apartamente de la Radisson Blu Bucuresti. Stoica isi facuse acolo practic un birou in ultimele saptamani, caci suferise o operatie la picior si nu era foarte mobil. Livingul apartamentului de hotel oferea o priveliste rara: era PLIN de pungi cu bani. Nu 4-5 pungi, ci tot parchetul livingului era tapetat cu pungi pline de bancnote.

Bani pe care si i-ar fi dorit Hrebe.

Raspunsul lui Gruia, in ciuda argumentelor si insistentelor lui Hrebenciuc, a fost NU.

Motivatia lui Gruia Stoica a fost pragmatica: “Nea Viorel, banii merg la Vasile Blaga pentru campania lui Basescu. Nu am incredere ca Geoana va castiga, eu am alte date. Nu pot risca tot ce am muncit pana acum”. S-a dovedit ca Gruia Stoica a avut dreptate:

Gruia Stoica a mizat corect si a luat un avans considerabil, peste capul lui Calin Mitica, persiflandu-l de doua ori: cumparandu-si acces la Traian Basescu si folosindu-se de pila traditionala a lui Mitica, Vasile Blaga.

Asa trebuie sa va explicati boost-ul de procente din seara de duminica, 6 decembrie, cand, vazand ca e groasa, Vasile Blaga a dat telefoane “in teritoriu” si i-a trimis pe toti liderii partidului sa cumpere voturi, fiindca el “garanteaza” ca isi vor primi banii a doua zi, doar sa se miste mai repede, ca nu mai e timp.

Asa se explica lejeritatea cu care Blaga explica in acea noapte live, de la sediul partidului, ca Basescu va castiga, luandu-l si la misto pe Hrebenciuc, caruia ii spunea “draga Viorica, ati pierdut, nu stiu ce calcule ai tu”.

Rasplata lui Gruia Stoica? De la recastigarea mandatului de catre Basescu si pana in 2014, firma lui Gruia Stoica a avut o ascensiune stelara. In mod intentionat am pus si anul 2015, ca sa vedeti cat de dependent era Gruia Stoica de politic. La mijlocul lui 2014 a venit Ioan Rus, prietenul lui Calin Mitica, pe postul de la Transporturi si i-a taiat gazul lui Stoica. S-a simtit imediat. Profitul a scazut de 16 ori.

Vremuri grele vin insa pe capul lui Gruia Stoica. La 51 de ani, si cu multi bani sub fund, Stoica e foarte aproape de parnaie.

Acum exact doua zile, adica pe 17 septembrie, a avut loc un nou termen de judecata la Curtea de Apel Iasi unde se judeca apelul magnatului intr-un dosar de frauda fiscala cu prejudiciu de 2 milioane de euro, unde Stoica a primit deja 4 ani de inchisoare in aprilie 2020. Dosarul se lalaie de ani de zile, Stoica e disperat sa traga cat mai mult de el si sa obtina o prescriptie.

Vinerea asta, avocatii au venit in fata completului cu o miscare ieftina tare, propunand instantei sa o audieze pe AMANTA lui Stoica, avocata Valeria Schelean, cu care Stoica are si un copil.

„Teza probatorie pentru audierea acestor martori se referă la faptul ca in perioada respectiva Gruia Stoica avea o relație cu o femeie care l-a îndepărtat de familie”, a spus avocatul lui Gruia Stoica, care a continuat: „Prin audierea acestor martori vrem sa demonstram ca acuzatie de aderare la un grup infractional organizat nu se probeaza. In perioada respectiva relatiile de familie s-au deteriorat si era imposibila o intelegere de grup”, a spus in fata instantei avocatul lui Gruia Stoica.

Ea e femeia cu care Stoica a facut un copil pe care, initial, nu l-a recunoscut. Atat de barbat a fost.

Incredibil, aparatorii au mai cerut audierea duhovnicului lui Gruia Stoica, preotul Nicu Chirita. Nu stiti pattern-ul? Toti milionarii astia care capuseaza sau ciordesc fara mila Statul Roman, au cate un duhovnic, nenicule, sa isi cumpere si in Ceruri absolvirea de pacate.

Pentru pacatele de pe Pamant insa, Gruia Stoica pare ca isi pregateste periuta de dinti si pijamaua.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...