O scrisoare în care Baudelaire îşi anunţa intenţia de a se sinucide, vândută la licitaţie cu 234.000 de euro

O scrisoare în care Baudelaire îşi anunţa intenţia de a se sinucide, vândută la licitaţie cu 234.000 de euro

O scrisoare din tinereţea lui Charles Baudelaire, în care poetul francez îşi anunţa intenţia de a se sinucide, s-a vândut duminică pentru suma de 234.000 de euro, de trei ori mai mult decât preţul estimat, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Osenat, informează AFP.

Scrisoarea semnată de autorul celebrului volum ''Fleurs du mal'', datată iunie 1845 şi adresată iubitei poetului, Jeanne Duval, a fost vedeta licitaţiei şi era estimată la o sumă cuprinsă între 60.000 şi 80.000 de euro. Documentul va face de acum parte dintr-o colecţie privată franceză, a precizat casa de licitaţii cu sediul la Fontainebleau, în apropiere de Paris.

"Când domnişoara Jeanne Lemer vă va înmâna această scrisoare, eu voi fi mort (..) Mă sinucid pentru că nu mai pot să trăiesc, pentru că oboseala de a adormi şi oboseala de a mă trezi îmi sunt insuportabile", scria poetul. Ulterior, Baudelaire a încercat să-şi ia viaţa cu o lovitură de cuţit, însă tentativa a rămas fără consecinţe medicale grave. Poetul avea pe atunci vârsta de 24 de ani şi a trăit, apoi, încă 22 de ani. A decedat în 1867, răpus de sifilis.

Au mai fost scoase la vânzare şi alte texte de Baudelaire precum şi scrisori adresate poetului de scriitorii Barbey d'Aurevilly şi Hugo sau de pictorii Delacroix şi Manet. Scrisoarea pictorului Eugene Delacroix a fost rezervată de către muzeul Delacroix pentru suma de 7.540 de euro, a precizat casa de licitaţii Osenat într-un comunicat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…