O sondă care studiază planeta Mercur se îndreaptă spre Terra pentru a-şi testa sistemul de frânare

O sondă care studiază planeta Mercur se îndreaptă spre Terra pentru a-şi testa sistemul de frânare

O sondă spaţială lansată în 2018 în cadrul misiunii BepiColombo, dezvoltată în comun de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi de Agenţia spaţială japoneză (JAXA) pentru a studia planeta Mercur, se îndreaptă în mare viteză spre Terra, deplasându-se cu 30 de kilometri pe secundă, în cadrul unei etape ce vizează testarea sistemului său de frânare, informează vineri DPA.

Deplasarea sondei este monitorizată cu mare atenţie de specialiştii de la Centrul de operaţiuni al Agenţiei Spaţiale Europene (ESOC) din oraşul german Darmstadt, în contextul în care dispozitivul spaţial va ajunge în cel mai apropiat punct în raport cu Terra la o distanţă de doar 12.700 de kilometri faţă de planeta noastră.

"Dacă suntem norocoşi, nu va trebui să facem nimic. Traiectoria sa este ideală şi ea nu se va schimba", a declarat directorul ESOC, Paolo Ferri.

Misiunea BepiColombo, lansată în octombrie 2018, este primul program al ESA ce vizează studierea lui Mercur, cea mai apropiată planetă din Sistemul Solar în raport cu Soarele.

La bordul ei se află două orbitoare produse de ESA şi JAXA, care vor analiza câmpul magnetic al planetei Mercur, suprafaţa sa şi vânturile solare, după ce sonda se va plasa pe o orbită prestabilită.

Potrivit declaraţiilor făcute de Paolo Ferri, faza critică a misiunii se va desfăşura vinerea aceasta, când sonda se va apropia cel mai mult de Terra, va intra în conul de umbră al Pământului şi va rămâne astfel ascunsă în raport cu Soarele timp de 34 de minute.

"Nu e niciodată uşor să zbori în umbră", a declarat Paolo Ferri, potrivit căruia sonda BepiColombo va trebui să se bazeze în acea perioadă pe bateriile sale. De asemenea, temperaturile înregistrate în conul de umbră al Pământului sunt foarte scăzute, iar sonda a trebuit să fie preîncălzită timp de câteva zile înainte de această etapă.

Manevra este necesară pentru că BepiColombo avea prea multă energie după lansare şi trebuie să ajungă pe orbita planetei Mercur, având o viteză calculată cu mare precizie. "Trebuie să frâneze", a explicat Paolo Ferri.

În acest scop, după etapa de vineri, sonda spaţială va survola planeta Venus de două ori şi va trece de şase ori pe lângă Mercur pentru a-şi reduce viteza. Călătoria ei în spaţiu va dura nouă ani şi va acumula 9 miliarde de kilometri.

"Fără aceste manevre, sonda ar trece pur şi simplu pe lângă Mercur", a adăugat Paolo Ferri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…