Oameni buni, voi ați citit ce editorial a publicat scârba de Tăriceanu în Cotidianul? Anunță MĂCELĂRIREA JUSTIȚIEI!

Oameni buni, voi ați citit ce editorial a publicat scârba de Tăriceanu în Cotidianul? Anunță MĂCELĂRIREA JUSTIȚIEI!

Oameni buni, voi ați citit ce editorial a publicat scârba de Tăriceanu în Cotidianul? Urmează măcelărirea Justiției! 

- voi susține obiectivul nenegociabil pentru care ALDE a fost mandatat la alegeri: stoparea abuzurilor și ilegalităților săvârșite de instituțiile de forță, aflarea adevărului cu privire la mecanismele și autorii abuzurilor și, mai cu seamă, o independență reală a Justiției. Pentru mine, care am luptat de unul singur pentru o bună bucată de vreme, și pentru ALDE, împreună cu care am făcut promisiuni clare electoratului, revenirea la democrație, la statul de drept și la eliminarea „statului paralel“ sunt obiective „sine qua non“.

- DNA a ajuns să ancheteze, sfidând Constituția, așa cum a statuat CCR, oportunitatea hotărârilor guvernamentale și să contribuie într-un mod cu totul arbitrar – și care nu are nimic în comun cu lupta anticorupție – la „executarea“ unor membri ai Cabinetului.

- deciziile politice sunt luate în altă parte, ilegal și ilegitim, de „statul paralel“.

- nu pot accepta împotrivirea la orice modificare a actualelor legi manifestată de apărătorii „statului paralel“, printre care se numără președintele României.

- Am sperat ca Ludovic Orban, care a trăit pe propria piele o experiență traumatizantă inițiată de „statul paralel“ prin acțiunea DNA, va acționa împotriva torționarilor săi.

- mă întreb dacă nu ar fi cazul să trasăm CNSAS obiective cu privire la noua poliție politică, ce se arată a fi mai periculoasă la adresa drepturilor omului decât vechea Securitate. Cu sau fără un CNSAS având atribuții modificate, ALDE și PSD avem obligația să utilizăm toate mijloacele constituționale și legale pentru a scoate la lumină adevărul cu privire la activitățile ilegale desfășurate la DNA și SRI începând din perioada Băsescu.

Textul INTEGRAL. Călin Popescu-Tăriceanu: Legile justiției în Parlament:

„Se apropie momentul în care Parlamentul va adopta o serie de amendamente de substanță la legile justiției. Dezbaterea parlamentară, ca și cea extraparlamentară, va avea două componente: cea tehnică, bazată pe expertiza oamenilor cu experiență în domeniul justiției, și cea politică, determinată de actorii politici. Am considerat util să informez opinia publică încă de pe acum că la această dezbatere, în calitate de președinte al Senatului și de președinte al ALDE, voi susține obiectivul nenegociabil pentru care ALDE a fost mandatat la alegeri: stoparea abuzurilor și ilegalităților săvârșite de instituțiile de forță, aflarea adevărului cu privire la mecanismele și autorii abuzurilor și, mai cu seamă, o independență reală a Justiției. Pentru mine, care am luptat de unul singur pentru o bună bucată de vreme, și pentru ALDE, împreună cu care am făcut promisiuni clare electoratului, revenirea la democrație, la statul de drept și la eliminarea „statului paralel“ sunt obiective „sine qua non“.

Iată câteva argumente care vor jalona poziția mea și a ALDE în cadrul dezbaterilor politice pe legile justiției.

Semnalele și concluziile partenerului de coaliție, PSD, în această privință sunt congruente și fără echivoc. E din ce în ce mai clar că degeaba facem alegeri, degeaba formăm o majoritate parlamentară legitimă, degeaba facem planuri de guvernare, degeaba mandatăm miniștri în Guvern, dacă deciziile politice sunt luate în altă parte, ilegal și ilegitim, de „statul paralel“. Aceasta, în condițiile în care DNA a ajuns să ancheteze, sfidând Constituția, așa cum a statuat CCR, oportunitatea hotărârilor guvernamentale și să contribuie într-un mod cu totul arbitrar – și care nu are nimic în comun cu lupta anticorupție – la „executarea“ unor membri ai Cabinetului. Dacă ratăm acum prilejul revenirii la normalitate, „valorile“ stalinismului și ale poliției politice de tip totalitar vor conduce România în anii ce urmează.

Așa cum în probleme de politică externă forțele politice au acționat în mod solidar, aproape fără excepție, la fel ar trebui să se întâmple și acum, la adoptarea legilor justiției. Aceste legi nu reprezintă interesul unui partid sau al coaliției, ci interesul major al revenirii la democrație în statul român. N-aș vrea să se înțeleagă că ALDE și PSD dețin monopolul soluțiilor perfecte sau că proiectele de lege nu pot fi amendate. Cred în dezbaterea reală, așa cum am demonstrat timp de aproape doi ani, când am condus Grupul de lucru Senat – organizații profesionale ale magistraților, pe tema legilor justiției. Mai cred că și celelalte grupuri parlamentare pot veni cu soluții, dar nu pot accepta împotrivirea la orice modificare a actualelor legi manifestată de apărătorii „statului paralel“, printre care se numără președintele României, chiar înainte să cunoască proiectele de lege avansate spre dezbatere. De fapt, aici se vede că pentru anumite forțe politice și instituții de forță dirijate de președintele României, starea actuală de dependență a justiției este foarte convenabilă. Ele doresc s-o mențină neschimbată pentru a perpetua mecanismul prin care au reușit în anumite momente să uzurpe puterea politică și prin care adversarii incomozi sunt eliminați sau supuși presiunilor de tot felul cu ajutorul dosarelor și cătușelor, țara ajungând să fie condusă de această tabără, indiferent de rezultatul alegerilor.

O mențiune specială pentru PNL, care ar trebui să fie alături de ALDE unul dintre principalii promotori ai luptei pentru respectarea drepturilor cetățenești, dar care s-a aliniat, din păcate, directivelor „statului paralel“ din considerente de oportunitate. Am sperat că odată cu alegerea la conducerea PNL a lui Ludovic Orban, un liberal cu state vechi, partidul va renaște după marasmul fuziunii cu partidul lui Băsescu și va reveni la ideologia cu care a reușit să înfrunte chiar și perioada comunistă. Am sperat ca Ludovic Orban, care a trăit pe propria piele o experiență traumatizantă inițiată de „statul paralel“ prin acțiunea DNA, va acționa împotriva torționarilor săi. Aparent inexplicabil, nu s-a întâmplat așa. PNL s-a transformat în marioneta „statului paralel“, cu obiectivul declarat: susținerea necondiționată a lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat. Este dreptul PNL să susțină ce candidat dorește la alegerile prezidențiale, dar, ca unul care a contribuit esențial la renașterea PNL după Revoluție, spun cu regret că o astfel de susținere nu poate fi necondiționată. Condiția esențială pentru ca liberalismul și PNL să existe și să se poată exprima este respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

În ultimul timp s-au multiplicat informațiile venite din interiorul unor instituții de forță despre ilegalitățile și abuzurile neîncetate petrecute la DNA și SRI condus de tandemul Maior – Coldea, inițiate din timpul mandatelor lui Traian Băsescu, continuate și amplificate după alegerile prezidențiale din 2014, despre șantajarea unor magistrați, despre ingerințele anticonstituționale ale celor două instituții în activitatea instanțelor și despre folosirea luptei anticorupție drept paravan pentru eliminarea adversarilor politici. Lista dezvăluirilor este atât de lungă și amploarea ilegalităților este atât de mare (col. Daniel Dragomir despre SRI și DNA, fostul ministru Gabriel Sandu despre afacerea Microsoft, implozia din CSM, fostul ministru Gabriel Berca, Dan Radu Rușanu, Mariana Rarinca și mulți alți condamnați sau încarcerați pe nedrept, zeci de mii de cetățeni ascultați nejustificat etc.), încât mă întreb dacă nu ar fi cazul să trasăm CNSAS obiective cu privire la noua poliție politică, ce se arată a fi mai periculoasă la adresa drepturilor omului decât vechea Securitate. Cu sau fără un CNSAS având atribuții modificate, ALDE și PSD avem obligația să utilizăm toate mijloacele constituționale și legale pentru a scoate la lumină adevărul cu privire la activitățile ilegale desfășurate la DNA și SRI începând din perioada Băsescu.

Am considerat necesar să transmit acum opiniei publice aceste idei pentru a sublinia că toate eforturile mele, ca președinte al Senatului, și ale ALDE se vor concentra pe finalizarea în Parlament a legilor justiției, indiferent de presiunile de tot felul care nu vor întârzia să se manifeste dinspre „statul paralel“ și mercenarii acestuia împotriva noastră.”

 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Zvon...

3 „Așa îl cheamă” / Oana Zăvoranu a făcut public adevăratul nume al lui Luis Lazarus

4 De citit! / Este posibil, oare, așa ceva în inima României?

5 TOP 50 cei mai bine plătiți sinecuriști ai României!