Obama a sunat-o pe Angela Merkel, mulțumindu-i pentru opt ani 'de prietenie și de parteneriat'

Obama a sunat-o pe Angela Merkel, mulțumindu-i pentru opt ani 'de prietenie și de parteneriat'

Președintele american Barack Obama a sunat-o joi pe Angela Merkel, mulțumindu-i pentru cei opt ani "de prietenie și de parteneriat", cu o zi înainte de ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, care a avut comentarii extrem de critice la adresa cancelarului german, informează France Presse.

"Președintele (american) a subliniat că era natural ca ultimul său telefon dat unui lider străin să îi fie rezervat cancelarului Angela Merkel", a precizat Casa Albă.

Conform Casei Albe, Obama i-a mulțumit Angelei Merkel pentru "leadership-ul său puternic, curajos și stabil".

Cu ocazia acestei convorbiri telefonice, Obama și Merkel au subliniat că "o cooperare strânsă între Washington și Berlin, precum și între SUA și Europa este crucială pentru a asigura vigoarea legăturilor transatlantice".

Într-un interviu recent pentru cotidienele german Bild și britanic The Times, Donald Trump a calificat drept "catastrofală" politica de primire a imigranților adoptată de cancelarul german și a spus că Marea Britanie a fost îndreptățită să părăsească Uniunea Europeană care, în opinia sa, este dominată de Germania.

Secretarul de stat american în exercițiu, John Kerry, a denunțat imediat 'afirmațiile deplasate' ale lui Trump, spunând că nu este corect ca cineva "să se amestece în afacerile altor state într-un mod așa de direct".

În timpul vizitei sale la Berlin din noiembrie, Barack Obama i-a adus un omagiu Angelei Merkel, spunând că a fost 'un partener extraordinar'. "Dacă aș fi fost aici, dacă aș fi fost german și dacă aș fi votat, aș fi susținut-o", a adăugat el.

Cancelarul german a anunțat ulterior că va candida pentru un al patrulea mandat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 De citit! Foarte interesante amănunte de la vârful Rusiei!

4 VIDEO Un analist militar rus s-a scăpat la TV: Ucraina va câștiga răboiul. Intenționează să lupte până la ultimul om / Oricât de mult am urî să recunoa…

5 Războiul care nu se vede....