„Ocupantul este flămând și desculț”/Kievul anunță că rușii încep să se retragă din unele zone din Ucraina

„Ocupantul este flămând și desculț”/Kievul anunță că rușii încep să se retragă din unele zone din Ucraina

O serie de unităţi militare ruse au început să se retragă din unele zone din Ucraina după ce au suferit pierderi grele, a anunţat armata ucraineană într-un raport cu privire la situaţia de pe front dat publicităţii vineri, iar liniile frontului sunt în acest moment „practic îngheţate”, în timp ce invazia rusă intră în cea de-a doua lună, a declarat Oleksii Arestovici, unul din consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Câteva unităţi militare s-au retras în spatele frontierei ruse după ce au pierdut mai mult de jumătate din personalul lor, susţine Statul Major al armatei ucrainene.

Citând Statul Major al armatei ucrainene, consilierul preşedintelui Zelenski afirmă că trupele ruse nu mai au resurse suficiente pentru a încerca noi progrese, ducând lipsă de combustibil, raţii alimentare şi muniţii. „Ocupantul este flămând şi desculţ”, a spus Arestovici.

Unităţile ruse continuă blocarea Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi marele oraş Sumî, potrivit Statului Major ucrainean, potrivit căruia trupele ruse se pregătesc, aparent, pentru o nouă ofensivă la Izium, în regiunea Harkov, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase joi că forţele ruse au preluat în cele din urmă „controlul complet” asupra oraşului Izium din estul Ucrainei, după un asediu de mai multe zile.

La scurt timp însă guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a dezminţit preluarea Izium, afirmând într-o postare pe contul său Telegram că nu este decât o „altă provocare a presei ruse”.

„Izium este un oraş ucrainean. Aşa a fost dintotdeauna şi aşa va fi mereu”, a transmis guvernatorul în acelaşi mesaj.

Potrivit acestuia, se duc lupte înverşunate în regiune, dar forţele ucrainene îşi menţin poziţiile la Izium. El a mai spus că cel puţin şase persoane au fost ucise în timp ce stăteau la coadă pentru a primi ajutor umanitar în oraşul Harkov, iar alte 15 au fost rănite.

Rusia a lansat până acum peste 1.800 de atacuri aeriene împotriva Ucrainei

În total, 294 de civili ucraineni, între care 15 copii, au fost ucişi la Harkov în prima lună de război, conform poliţiei locale, care adaugă că cei rămaşi abia dacă pot să iasă din adăposturile subterane.

În prima lună de război, Rusia a lansat peste 1.800 de atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a indicat joi Ministerul Apărării ucrainean. Sute de rachete au fost trase de pe uscat şi de pe mare, conform bilanţului.

Moscova reuşeşte în parte să menţină conexiunea terestră între regiunea rusă Rostov, de la frontiera ucraineană, şi peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Multe zone din Ucraina se află sub bombardamente intense, iar situaţia umanitară devine din ce în ce mai gravă de la o zi la alta. Între timp, forţele ruse - aeriene şi terestre - încearcă din răsputeri să preia controlul unor oraşe mari precum Mariupol, port strategic la Marea Azov, aflat aproape de la începutul invaziei sub un asediu necruţător.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...