Olanda aduce un omagiu "fotbalistului total" Johan Cruyff

Olanda aduce un omagiu "fotbalistului total" Johan Cruyff

Olanda va aduce un vibrant omagiu legendarului Johan Cruyff, decedat la vârsta de 68 de ani în urma unui cancer pulmonar, ce va culmina cu un moment simbolic de reculegere în minutul 14 al meciului amical cu Franța din orașul său natal Amsterdam, făcând referire la numărul purtat de cel ce a fost considerat un monument al fotbalului, informează AFP.

Emoția va fi la paroxism pe ArenA din Amsterdam, stadionul clubului Ajax pe care Cruyff l-a purtat pe cele mai înalte culmi (1971, 1972, 1973) și al selecționatei naționale. Finalistul Cupei Mondiale din 1974, pierdută în fața Germaniei, a personificat singur fotbalul olandez și dispariția sa a lăsat un vid imens. Ea intervine în momentul în care echipa Olandei, care nu s-a calificat la Euro 2016, se află în plină reconstrucție.

Meciul cu Franța va constitui o bună ocazie de a omagia o mare personalitate, care a revoluționat postul de coordonator de joc, iar scurta ceremonie de comemorare în onoarea sa va umbri oarecum miza strict sportivă a unui meci plasat sub semnul doliului. Chiar înainte de lovitura de începere, prevăzută la 20,45, un alt minut de reculegere va fi ținut în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles de marți, al căror bilanț se ridică la cel puțin 31 de morți și 300 de răniți.

Johan Cruyff, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, a încetat din viață la Barcelona, înconjurat de familia sa, după o luptă grea împotriva cancerului.

Triplu câștigător al Balonului de Aur (1971, 1973, 1974), Johan Cruyff a dezvăluit în luna octombrie că a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Fostul conducător de joc al lui Ajax Amsterdam și FC Barcelona a fost simbolul "fotbalului total" etalat în anii 70 de naționala Olandei, cu care a disputat finala Cupei Mondiale 1974. Cu Ajax, el a câștigat de trei ori Cupa Campionilor Europeni, între 1971 și 1973, ultimele două trofee sub comanda antrenorului român Ștefan Kovacs.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…