Olanda: Geert Wilders anulează concursul de caricaturi ale profetului Mahomed; Pakistanul proclamă o 'victorie' morală

Olanda: Geert Wilders anulează concursul de caricaturi ale profetului Mahomed; Pakistanul proclamă o 'victorie' morală

Deputatul olandez anti-islam Geert Wilders a decis să anuleze un concurs de caricaturi reprezentându-l pe profetul Mahomed, explicând că vrea să evite riscul de 'violenţe islamice', după ce iniţiativa sa a provocat controverse puternice, transmit AFP şi dpa.

Geert Wilders, cunoscut pentru poziţiile sale anti-islam, şi-a anunţat în luna iunie intenţia de a organiza un concurs de desene satirice reprezentându-l pe profetul Mahomed. Competiţia urma să aibă loc în clădirea parlamentului olandez în luna noiembrie.

Iniţiativa a declanşat vii critici din partea comunităţii musulmane, mai ales în Pakistan, unde au avut loc mai multe manifestaţii.

'Pentru a evita orice risc de victime ale violenţei islamice, am decis să anulez concursul', a indicat Wilders, într-un comunicat difuzat joi seară.

'Securitatea oamenilor este mai importantă decât orice altceva', a adăugat liderul Partidului Libertăţii (PVV).

În cursul zilei de joi, un bărbat de 26 de ani a compărut în faţa unui tribunal olandez, fiind suspectat de pregătirea unui atac împotriva lui Wilders în urma anunţării concursului.

Bărbatul, care în momentul arestării în gara centrală din Haga avea asupra sa un paşaport pakistanez, este suspectat de 'ameninţări în scopuri teroriste, planificarea comiterii unui omor şi incitare la revoltă', a comunicat Parchetul, pe baza înregistrării video postate de suspect luni, pe Facebook.

Miercuri, guvernul olandez şi-a modificat recomandările de călătorie în Pakistan, cerându-le cetăţenilor olandezi 'să evite manifestaţiile de la Islamabad, Lahore şi Karachi'.

În urma anunţului privind anularea concursului, guvernul pakistanez şi partidul islamic Tehreek-e-Labbaik Pakistan, care susţine legile blasfemiei, şi-au proclamat victoria morală.

Tehreek-e-Labbaik Pakistan şi-a anulat marşul de protest de pe străzile capitalei Islamabad, început miercuri la Lahore. 'Aceasta este victoria noastră. Este o zi mare pentru întreaga lume musulmană', a declarat liderul său, Pir Afzal Qadri, în timp ce ministrul pakistanez al informaţiilor, Fawad Chaudhry a afirmat că anularea concursului constituie o 'mare victorie' pentru guvernul şi poporul din Pakistan.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...