Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut disident din Rusia, a fost condamnat marţi la încă nouă ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 1,2 milioane de ruble (peste 10.000 de euro) transmite Reuters.

Cu câteva ore înainte de a stabili pedeapsa, instanţa care l-a judecat reţinuse acuzaţia de escrocherie din rechizitoriu , la care s-a adăugat infracţiunea de ultraj la adresa instanţei. Sentinţa ar fi putut fi de maximum 13 ani de închisoare.

Navalnîi urmează să execute noua condamnare într-o colonie penitenciară de maximă securitate.

Olga Mihailova şi Vadim Kobzev, avocaţii disidentului, au anunţat deja că vor face apel împotriva noii condamnări. La scurt timp după aceea, un reporter Reuters de la faţa locului a observat că ambii au fost reţinuţi de poliţie.

Opozantul se află deja în închisoare, ispăşind o condamnare de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare într-un alt dosar, pe care îl consideră politic. El a fost încarcerat în ianuarie 2020, imediat ce s-a întors la Moscova din Germania, unde fusese spitalizat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

În dosarul finalizat marţi, Aleksei Navalnîi a fost considerat vinovat că a obţinut ilegal fonduri pentru fundaţia sa anticorupţie, care este în prezent interzisă în Rusia. Procuratura a susţinut că banii fuseseră colectaţi "pentru un scop deliberat nerealist - nominalizarea lui Navalnîi drept candidat la alegerile prezidenţiale".

În timpul procesului, inculpatul, de profesie jurist, a declarat: "Nu aveţi decât să cereţi 113 ani de închisoare pentru mine. Oricum nu mă veţi speria". El i-a atras atenţia procurorului că pentru escrocherie legislaţia rusă prevede pedepse cu mult mai mici decât s-a cerut în cazul său. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă