Opozantul rus în exil Mihail Hodorkovski cheamă la susținerea lui Alexei Navalnâi la prezidențialele din 2018

Opozantul rus în exil Mihail Hodorkovski a chemat sâmbătă la susținerea inamicului numărul unu al Kremlinului, Alexei Navalnâi, contra lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2018, anunțând totodată că vrea să renunțe la conducerea mișcării sale Open Russia (Rusia deschisă), transmite AFP.

"Astăzi, în Rusia, nu există în plan legal alte structuri în afara Open Russia și FBK (Fondul pentru lupta împotriva corupției, creat de Navalnâi—n.red) care să propună o politică diferită de cea urmată de autorități", a declarat Hodorkovski, într-o conferință la Tallin, citat de site-ul mișcării sale.

Alexei Navalnâi, eliberat miercuri după ce a petrecut 15 zile în detenție pentru organizarea unei vaste manifestații neautorizate, la Moscova, contra corupției, trece drept principal oponent al Kremlinului, dar eventuala sa candidatură prezidențială riscă să fie împiedicată de condamnarea la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri.

Hodorkovski a chemat de asemenea la susținerea candidaturii lui Dmitri Gudkov, un fost deputat al opoziției, la primăria Moscovei, la alegerile municipale din septembrie 2018.

Fostul oligarh a anunțat, în septembrie 2016, că el nu va candida la președinția rusă în 2018, dar va finanța o campanie destinată să propună o alternativă la Vladimir Putin, dacă președintele rus va decide să candideze pentru un al patrulea mandat.

Ex-patronul gigantului petrolier Iukos, care a petrecut peste zece ani în închisoare în Rusia pentru "furt prin escrocherie la scară mare" și "evaziune fiscală", a asigurat inițial că nu se va mai amesteca în politică, după ce a fost grațiat de Vladimir Putin în ajunul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

Hodorkovski a anunțat de asemenea sâmbătă că va părăsi conducerea mișcării sale pro-europene Open Russia.

"Cred că societatea rusă este coaptă pentru un model fără figura unui șef. De aceea organizația noastră este fondată pe un model în care președintele se schimbă în fiecare an", a explicat el.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

2 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

3 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

4 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

5 Refuzata, cu ceas de 20 de mii de euro! Spune drept, nebunatico, ai pus și tu botul la borcanul cu miere?

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing