Oprescu (ARB): Cred că ar trebui să ne concentrăm pe panta revenirii din 2021; trebuie să ne folosim cu cap şi cu măsură toate resursele

Oprescu (ARB): Cred că ar trebui să ne concentrăm pe panta revenirii din 2021; trebuie să ne folosim cu cap şi cu măsură toate resursele

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, a afirmat într-o conferinţă de specialitate că ar trebui să ne concentrăm pe panta revenirii economice din 2021, ceea ce înseamnă că trebuie folosite "cu cap şi cu măsură" toate resursele disponibile la nivelul sistemului financiar bancar.

"Eu cred că este foarte important să avem o pantă de revenire mai abruptă. Mie mi se pare mult mai important să discutăm de 4% (creştere economică, n.r.) de la anu', decât de minus 6% anul acesta", a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte ARB şi CEO Alpha Bank, la videoconferinţa Profit Financial Forum "Finanţăm repornirea economiei".

Comisia Europeană se aşteaptă la un declin al economiei României de 6% în 2020, urmat de o creştere de 4% în 2021.

"Cred că ar trebui să ne concentrăm pe panta revenirii din 2021, ceea ce înseamnă că trebuie să ne folosim cu cap şi cu măsură toate resursele pe care le avem la nivelul sistemului financiar bancar: lichiditate şi capital - pentru a putea finanţa partea de revenire, pentru a putea finanţa partea a doua pe care noi trebuie să o luăm în calcul", a mai spus Sergiu Oprescu.

Acesta a subliniat că sistemul bancar a reuşit să implementeze activ toate măsurile de amânare la plată şi a reuşit să ţină aproape toate sucursalele deschise.

"Am reuşit să implementăm foarte activ aceste măsuri de amânare la plată: 324.000 de cereri , 60% dintre ele pe Ordonanţa guvernamentală, 40% pe moratoriu privat, pe iniţiativele luate la nivelul băncilor. Este o sumă uriaşă, reprezenta cam 22% din totalul volumului de credit la nivelul persoanelor fizice - şi vreo 28% din volumul de credite la nivel de persoane juridice. Vă daţi seama că este peste o cincime din totalul volumului de credit care a fost procesat într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără riscuri operaţionale majore. (...) Am ţinut aproape toate sucursalele deschise. Efortul a fost absolut comparabil cu cel pe care l-am văzut şi în alte industrii", a mai spus Sergiu Oprescu.

Preşedintele ARB a subliniat că sistemul bancar a reuşit să digitalizeze procese foarte rapid, iar această digitalizare "pe repede înainte" face bine în principal societăţii româneşti.

"Sistemul bancar a reuşit să digitalizeze procese foarte rapid, să vină în faţa clienţilor cu nişte soluţii care, poate, anul trecut erau de neconceput. Cred că această digitalizare 'pe repede înainte' ne face bine nouă ca sistem, face bine în principal societăţii româneşti. Este un mecanism complex, nu poate fi făcut numai într-o parte, pentru că este o interacţiune la nivelul întregii societăţi. Trebuie să facem această digitalizare la nivelul întregii societăţi. (...) Accentul pentru mine este pe a doua etapă, pe etapa de revenire şi ar trebui să vedem ce putem face astăzi ca să fluidizăm, să accentuăm panta revenirii în 2021", a mai spus Sergiu Oprescu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 Date și amănunte care dau fiori...

4 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

5 Studiu britanic care dă de gândit: Persoanele care au avut COVID-19 pot avea imunitate cel puțin cinci luni, d…