Opt din zece directori executivi de la nivel global descriu mediul fiscal internaţional drept incert (EY)

Opt din zece directori executivi de la nivel global descriu mediul fiscal internaţional drept incert (EY)

Opt din 10 directori executivi de la nivel global descriu mediul fiscal internaţional drept incert iar majoritatea acestora (82%) arată că s-au confruntat cu controverse în domeniul preţurilor de transfer în ultimii 3 ani, potrivit unui studiu EY.

"Schimbările accelerate din mediul fiscal internaţional provocate atât de reformele fiscale din toată lumea, cât şi de iniţiative precum efortul de digitalizare al OCDE au condus la o incertitudine fără precedent în rândul directorilor executivi din domeniul fiscal de la nivel global, conform studiului EY "Transfer Pricing and International Tax Survey 2019", în cadrul căruia au fost intervievate peste 700 de persoane cu funcţii de conducere în domeniul fiscalităţii şi al preţurilor de transfer", se precizează într-un comunicat EY remis vineri AGERPRES.

Studiul acoperă o gamă largă de tendinţe şi aspecte încadrate în trei domenii principale: preţuri de transfer, controverse în domeniul fiscal şi reforma fiscală globală.

Conform concluziilor, aproape opt din zece respondenţi (79%) descriu mediul fiscal internaţional din prezent drept "incert", iar 42% îl definesc drept "foarte incert" sau "extrem de incert".

În cadrul studiului EY, 82% dintre respondenţii de la nivel global au declarat că s-au confruntat cu controverse în ceea ce priveşte preţurile de transfer în ultimii 3 ani, 40% dintre aceştia spunând că ajustările rezultate au condus la dublă impunere.

La nivelul României, s-a observat în ultimii ani o intensificare a numărului de inspecţii derulate de ANAF în domeniul preţurilor de transfer (a se considera şi "Operaţiunea Iceberg" lansată de ANAF în 2019) şi o creştere a numărului de controverse fiscale generate de ajustările de preţuri de transfer efectuate de ANAF, precizează consultanţii.

"Creşterea volumului de informaţii disponibile autorităţilor fiscale de la nivel internaţional şi a schimburilor de informaţii între autorităţi va conduce, în perioada următoare, la o creştere şi mai mare a numărului şi a complexităţii controalelor de preţuri de transfer şi, implicit, a situaţiilor de dublă impunere, inclusiv în România", a declarat Adrian Rus, liderul Departamentului de Preţuri de Transfer al EY România.

La nivel global, cele mai importante teme de controversă fiscală în domeniul preţurilor de transfer continuă să fie preţurile de transfer pentru bunuri (64%) şi serviciile financiare intra-grup (41%). În ceea ce priveşte România, experienţa EY din controalele derulate de ANAF în ultimii ani arată că, deşi nu există o predilecţie spre investigarea anumitor tranzacţii cu părţi afiliate, o mare parte din numărul ajustărilor se referă la preţurile de transfer pentru bunuri, confirmând astfel evoluţia internaţională.

În perioada următoare, respondenţii nu se aşteaptă la schimbări semnificative în ceea ce priveşte interesul autorităţilor în cadrul inspecţiilor fiscale, cu două excepţii notabile: controversele legate de proprietatea intelectuală (49% dintre respondenţi) şi controversele privind sediile permanente (39% dintre respondenţi).

"Şi în România, controalele derulate de ANAF au vizat în ultima perioadă şi aspecte legate de tranzacţii ce implică proprietatea intelectuală (mărci, brevete, drepturi de autor, know-how etc.) acoperind diverse subiecte, cum ar fi necesitatea şi beneficiile aferente acestor tranzacţii precum şi nivelul de piaţă al respectivelor onorarii. Un alt subiect din ce în ce mai des abordat în inspecţiile derulate de ANAF se referă la sediile permanente şi sediile fixe, vizând existenţa sau nu în România a acestor sedii din perspectiva TVA, precum şi modul de alocare a profiturilor între companii mamă şi sedii permanente din România", se mai arată în documentul citat.

În context, reprezentanţii EY arată că soluţiile pe care le au la dispoziţie contribuabilii sunt variate: pe de-o parte cele proactive, cum ar fi obţinerea unui acord de preţ în avans sau a unei soluţii fiscale individuale anticipate, dar mai ales identificarea şi documentarea corespunzătoare a tranzacţiilor intra-grup, şi pe de altă parte cele reactive, precum accesarea procedurii acordului amiabil şi arbitrajul, contestaţia fiscală şi demararea unui litigiu în faţa instanţelor de judecată naţionale.

În privinţa utilizării acordurilor de preţ în avans, studiul EY arată că, la nivel global, 43% dintre companii declară că, pe viitor, cel mai probabil vor utiliza un astfel de acord.

La nivelul României a fost constatată o creştere continuă a interesului companiilor în utilizarea acordurilor de preţ în avans ca mijloc pentru prevenirea disputelor în materie de preţuri de transfer.

"La nivel global, directorii executivi se arată ceva mai satisfăcuţi de experienţa litigiilor fiscale domestice în comparaţie cu procedura acordului amiabil. Astfel, 20% din companii au sesizat instanţa de judecată în ultimii 3 ani cu un caz privind preţurile de transfer şi doar 25% au fost satisfăcute de modul de finalizare a litigiului, în timp ce 42% s-au declarat nemulţumite de rezultatul obţinut. În România, crearea unei categorii distincte de experţi judiciari specializaţi în aria preţurilor de transfer şi numărul ridicat de soluţii favorabile în acest domeniu, într-o ţară care nu are instanţe specializate în materie de taxe şi impozite, arată că s-au făcut paşi importanţi în această materie", a explicat Emanuel Băncilă, liderul Departamentului de Politici şi Controverse fiscale, EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 36,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019.

Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Începând din 1995, EY dezvoltă în mod regulat un studiu global cu privire la preţurile de transfer, colectând şi analizând experienţe şi abordări ale unui spectru larg de companii. La ediţia din 2019 a studiului EY au participat peste 700 de respondenţi din Europa, America şi Asia-Pacific reprezentând peste 20 de industrii din 43 de ţări. O atenţie distinctă în cadrul studiului a fost acordată disputelor în materie de preţuri de transfer, precizează compania. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa