Orașul ucrainean considerat un paradis înainte de război. „Sunt niște nemernici, niște sălbatici”

Orașul ucrainean considerat un paradis înainte de război. „Sunt niște nemernici, niște sălbatici”

Priveliștea din orașul ucrainean Oceacov părea idilică. Dincolo de plajă, o fâșie îngustă de pământ se întinde peste mare. Peninsula din provincia Nikolaev este cunoscută sub numele de Kinburn, relatează The Guardian.

Clădire distrusă de bombardamentele rușilor în Nikolaev. FOTO Profimedia (Arhivă)

În luna iunie a anului trecut, peninsula a avut un vizitator nepoftit: Rusia. Militarii au acaparat teritoriul și l-au transformat într-o bază militară . Din acel moment, armata lui Putin a atacat Oceacov, care se află la 8 kilometri distanță.

Forțele invadatoare ruse au lansat vineri, 7 aprilie, cel mai mare atac de până acum . La ora 5 dimineața orașul ucrainean Oceacov a fost lovit de 72 de rachete. Alte 50 au căzut în zonă. Bombardamentul a durat peste o oră. Două persoane au fost rănite, una grav.

„Sunt niște nemernici, niște sălbatici. Ucid oameni pașnici", a afirmat Serhii Kaminiev, proprietarul unei cafenele, în vârstă de 52 de ani. Cafeneaua lui Kaminiev se află în piața centrală din Oceacov. O rachetă de tip Grad a căzut pe acoperișul unui magazin de haine.

Aram Alaverdov, un agent de securitate, a afirmat că este imposibil de prezis când ar putea ataca rușii.

Din punctul meu de vedere, Vladimir Putin ar trebui să fie pedepsit aspru. El este mai rău decât Hitler. Ucraina este ca un scut care protejează întreaga Europă”, susține Alaverdov.

Înainte de lansarea „operațiunii militare speciale”, Oceacov era o stațiune populară. În trecut, mulți dintre turiștii săi veneau din Rusia. „Era un paradis”, a afirmat Aram Alaverdov. „Suntem înconjurați de apă. Puteai să înoți sau să mergi la pescuit”. Localnicii trăiesc în stres și se întreabă când va avea loc următorul atac, susține bărbatul.

Atacul de vineri a avariat clădiri rezidențiale, o conductă de gaz și supermarketul ATB. Vara trecută, o rachetă a lovit o altă parte a pieței.

„Rușii sunt teroriști”

Acesta era un magazin de covoare. A ars în întregime. Presa rusă a susținut că militarii ruși au distrus un sistem Himars", a afirmat Kaminyev.

Primarul orașului ucrainean Oceacov, Serhii Bichkov, a afirmat că 18 persoane au fost ucise din luna februarie a anului 2022, inclusiv un copil în vârstă de trei ani. Copilul avea o afecțiune cardiacă și a murit în urma unei sperieturi, a afirmat primarul orașului Oceacov.

Autoritățile au sărit în ajutorul persoanelor care au dorit să plece din oraș. „Eu nu am plecat. Dacă au ales să rămână, pot să rămână. Le cerem să stea în locuri sigure”, a mai adăugat el.

Municipalitatea a construit șase cabine de beton rezistente la explozii în zone publice. Școlile sunt închise, dar 800 de copii au rămas în oraș și învață online. A fost instituită o stare de asediu. Despre bombardament, primarul a afirmat: „Acest lucru nu poate fi rezolvat la nivel local. Rușii sunt teroriști. Trebuie să îi eliminăm. Oamenii înțeleg și susțin Ucraina”.

Situația s-ar putea îmbunătăți doar după ce trupele ucrainene ar reuși să recucerească sudul țării. Bichkov nu a vrut să dezvăluie când s-ar putea întâmpla acest lucru, însă a afirmat că țara sa a ales calea Europei și a democrației. Războiul le-a oferit ucrainenilor ocazia de a se debarasa de „greșelile trecutului”, precum ar fi corupția, și de a construi o societate mai bună, susține el.

Orașul are o istorie bogată și diversă. Grecii, românii și otomanii au construit fortărețe de-a lungul țărmului, în apropierea râului Nipru. În anul 1788, generalul Alexandru Suvorov a preluat controlul asupra orașului după un asediu sângeros. Scriitorii ruși, inclusiv Alexandru Pușkin, au sărbătorit această victorie asupra turcilor.

„Loc al gloriei ruse”

Președintele rus Vladimir Putin a descris orașul ucrainean Oceacov ca fiind un „loc al gloriei ruse”. Într-un discurs incoerent ținut chiar înainte de a lansa invazia, liderul de la Kremlin a afirmat că SUA și NATO complotează pentru a utiliza orașul ca bază pentru a distruge flota rusă din Marea Neagră. Ucraina are propriul port în Oceacov. Guvernul britanic s-a angajat să îl modernizeze, lucru care nu s-a întâmplat, a declarat edilul, din pricina războiului.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, a respins în urmă cu un an afirmațiile președintelui rus. „Unde spune el că nu există o bază NATO? Dacă nu este o bază NATO, este un laborator biologic al SUA. Nu există alternativă”, a afirmat ironic ea.

Circa 600 de civili locuiesc în peninsulă. Există mai multe rapoarte despre jafuri săvârșite de forțele invadatoare ruse. Orașul ucrainean este închis pentru presă.

Într-un sondaj online recent, locuitorii orașului ucrainean au votat pentru îndepărtarea statuii generalului Suvorov din oraș și amplasarea sa într-un muzeu. Hotărârea finală va fi luată de Ministerul Culturii de la Kiev.

Statuia, aflată lângă o biserică, îl înfățișează pe general zâmbind și privind spre mare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat că Ucraina va lansa o contraofensivă în viitorul apropiat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu