Orban: Am recomandat celor care pleacă la muncă în străinătate să se asigure că au contract clar, cu protejarea drepturilor

Orban: Am recomandat celor care pleacă la muncă în străinătate să se asigure că au contract clar, cu protejarea drepturilor

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa, că recomandarea către cei care pleacă la muncă în străinătate a fost să se asigure că au un contract clar, cu protejarea drepturilor şi asigurarea protecţiei pentru coronavirus.

"Recomandarea noastră a fost către cetăţenii români foarte clară: să se asigure în momentul în care iau decizia de a se duce la muncă într-o ţară europeană că au contract de muncă clar, care să stipuleze toate chestiunile de protejare a lor, să le garanteze venituri, să le garanteze cazare, să le garanteze mijloace de protecţie contra infecţiei cu COVID-19", a spus Orban.

Primul ministru a explicat că există două modalităţi prin care se pleacă la muncă în străinătate, iar statul poate interveni în cazul care se pleacă prin agenţii acreditate de Ministerul Muncii.

"Există două forme prin care pleacă românii la muncă în alte ţări din UE. Fie pleacă prin intermediul unor agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate, aceste agenţii sunt acreditate la Ministerul Muncii şi asupra lor se poate exercita o intervenţie din partea Ministerului Muncii şi chiar această intervenţie există, astfel încât să ne asigurăm că cei care pleacă la muncă au contracte clare şi să ne asigurăm că sunt protejaţi împotriva riscului infectării (...). A doua formă de deplasare, asupra căreia nu avem nicio posibilitate de a interveni, este pur şi simplu relaţia personală între angajator şi oameni care au muncit în anii anteriori în companiile respective, în fermele respective şi care au fost chemaţi în baza relaţiilor personale care există între angajatori şi cetăţenii români care au mai lucrat şi care îşi mai aduc prieteni, vecini, rude. Ştiţi cum e, când există ofertă, ei transmit", a precizat Orban.

Primul ministru a adăugat că România e membră a Uniunii Europene şi în conformitate cu Tratatul şi cu toate regulile stabilite la nivel european există libertate de mişcare, există posibilitatea pentru fiecare cetăţean român de a decide să lucreze în altă ţară.

"Ministerul Muncii a şi produs materiale informative, la nivelul ITM-urilor există telefoane la care se poate oferi consultanţă către cetăţenii care vor să plece la muncă în străinătate, astfel încât să avem garanţii că cetăţii români nu vor fi puşi în situaţii neprevăzute în care faţă de înţelegerile verbale pe care le-au făcut să aibă nişte contracte de muncă diferite", a arătat Ludovic Orban.

Premierul a spus că se fac demersuri în cadrul reglementărilor la nivel european pentru a se asigura protejarea drepturilor cetăţenilor români plecaţi la muncă în statele Uniunii.

"În cadrul reglementării la nivel european facem toate demersurile posibile pentru a asigura protejarea drepturilor cetăţenilor români, pentru a-i susţine în încheierea unor contracte de muncă care să le respecte drepturile, să le asigure veniturile pentru care s-au înţeles. Dar în multe cazuri nu am putut interveni pentru că decizia de plecare a fost luată în baza relaţiilor anterioare", a spus Orban.

Premierul Ludovic Orban, însoţit de miniştrii Economiei şi Apărării, a fost prezent, miercuri, la Uzina de produse speciale Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa, în cadrul căreia au fost recent instalate echipamente de producţie a măştilor medicale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori