Orban: Evoluţia din ultimele zile a pandemiei COVID-19 ne dă semnale pozitive, asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm

Orban: Evoluţia din ultimele zile a pandemiei COVID-19 ne dă semnale pozitive, asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm

Evoluţia din ultimele zile a pandemiei COVID-19 în România este una care dă "semnale pozitive" în vederea restrângerii măsurilor restrictive după data de 15 mai, dar nu înseamnă că trebuie să se renunţe la "comportamentul responsabil", a declarat, vineri, prim-ministrul Ludovic Orban.

"Evoluţia din ultimele zile este o evoluţie care ne dă semnale pozitive, sigur că asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare, în ultimele intervale de 24 de ore s-au efectuat teste pe peste 7.000 de persoane/zilnic. (...) Chiar astăzi, cred că este prima zi în care numărul de persoane vindecate a depăşit numărul persoanelor infectate. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la comportamentul responsabil, trebuie să ţinem cont în continuare de recomandări şi de regulile stabilite şi, în mare parte, evoluţia ulterioară va depinde de responsabilitatea fiecărui cetăţean", a afirmat Orban, la Antena 3.

Premierul a precizat că se va renunţa "gradual" la măsurile restrictive, începând cu data de 15 mai.

"Noi avem o analiză în curs de realizare pe fiecare măsură restrictivă, am inventariat fiecare măsură restrictivă şi analizăm, practic, eliminarea fiecărei restricţii din punct de vedere al riscului epidemiologic şi, de asemenea, o analiză din punctul de vedere al efectelor economice sau al efectelor de altă natură. (...) Încă nu este finalizată", a spus Orban.

Şeful Executivului a subliniat că nu-şi doreşte ca Poliţia şi Jandarmeria să amendeze pe nimeni, întrebat cine va veghea la respectarea măsurilor care vor fi păstrate după 15 mai cu trimitere către obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii închise.

"Eu îmi doresc ca, în mod voluntar, toţi cetăţenii români să respecte regulile pe care le stabilim. Obligativitatea purtării măştii în spaţii închise este rezultatul unei analize care este făcută privitoare la răspândirea virusului şi este realizată de specialişti, de epidemiologi, de infecţionişti şi este o analiză privitoare, repet, la modul de răspândire a virusului. (...) În ceea ce priveşte libertatea de mişcare, este clar că nu va mai exista nicio restricţie în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie, adică vom putea ieşi din case fără să mai dăm declaraţii pe proprie răspundere şi pentru alte motive decât motivele pentru care era permisă ieşirea din casă până în data de 15 mai", a explicat Ludovic Orban.

El a precizat că analiza nu este finalizată în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor.

"Privitor la şcoli încă nu am luat o decizie, suntem într-o analiză extrem de detaliată a tuturor riscurilor care pot să apară legate de revenirea la şcoală a elevilor şi studenţilor. Când vom lua o decizie o vom face publică, dar, în mod evident, şi elevii şi studenţii, normal, la şcoală sunt spaţii închise, vor trebui să poarte mască", a spus Orban.

Potrivit premierului, vor fi stabilite reguli privind ridicarea restricţiilor: "De exemplu, la locul de muncă, acolo unde se lucrează în birouri sau în orice loc de muncă, Institutul Naţional de Sănătate Publică, împreună cu Inspecţia de Muncă, vor stabili un set de recomandări pentru angajatori privitoare la organizarea lucrului în astfel de spaţii închise. De asemenea, şi în ceea ce priveşte mijloacele de transport public vom stabili câteva reguli pe care le vom face publice şi pe care atât companiile de transport public, cât şi cetăţenii vor trebui să le respecte şi acest lucru se va întâmpla pentru fiecare măsură de ridicare a unei restricţii".

El a spus că autorităţile vor încerca să anunţe respectivele măsuri cu cel puţin o săptămână înainte. "Şi, de asemenea, să comunicăm public recomandările pe care le facem şi regulile pe care le stabilim în urma deciziilor de eliminare a restricţiilor", a completat premierul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…