Ordonanța ticăloasă. Toader și PSD dau lovitura de grație

Ordonanța ticăloasă. Toader și PSD dau lovitura de grație

Poti sa pacalesti cativa oameni tot timpul si toti oamenii un timp, dar nu poti sa pacalesti toti oamenii tot timpul. Este o vorba celebra la care dl Tudorel Toader ar fi facut bine sa mediteze. Pentru ca incercarea sa de a pacali pe toata lumea tot timpul l-a adus in situatia de a fi inconjurat numai de fronturi deschise de oameni care nu se mai lasa inselati.

Dl Toader pretinde de cate ori are ocazia ca modificarile la legile jusitiei sever contestate de o parte dintre magistrati, Comisia de la Venetia si Comisia Europeana nu au fost initiate de el. De fapt, ministrul Toader a lansat o varianta chiar mai toxica, aceea care trecea Inspectia Judiciara la minister, pe care nu a vrut sa si-o asume insa, ca proiect de lege, premierul Tudose. De aceea, ministrul a trimis discheta la Comisia Iordache si asa a aparut proiectul de modificare a legilor justitiei.

Una dintre principalele monede de schimb pentru sustinerea unei parti din CSM si a unei parti din asociatiile de magistrati, AMR si UNJR, a fost prevederea care permitea pensionarea la numai 20 de ani de vechime, indiferent de varsta.

In pofida eforturilor disperate ale PSD-ALDE si ale ministrului Toader, modificarile au ajuns in analiza Comisiei de la Venetia, care le-a demolat intr-un raport preliminar.

Dl Toader este membru titular al Comisiei. Cel care face evaluari si selectii pentru orice post s-a autopropus in secret pentru un nou mandat in Comisie, desi se afla intr-un conflict de interese, dupa cum se vede foarte bine acum. Si acest conflict i-a adus decredibilizarea totala la Venetia, unde, spun surse apropiate presedintelui Comisiei, este privit ca un politruc irelevant.

In fata Parlamentului European, premierul Dancila s-a angajat ca legile justitiei vor fi modificate conform recomandarilor Comisiei. Dl Toader a dat aceleasi asigurari secretarului general al Comisiei, chiar vineri. Adica amandoi au mintit, pentru ca ordonanta care urmeaza sa fie astazi adoptata este o mare ticalosie care reuseste performanta sa ii ridice in cap ministrului tot corpul magistratilor, inclusiv pe cei care l-au sustinut in distrugerea sistemului judiciar.

Pe de-o parte, dupa cum remarca Forumul judecatorilor, proiectul de OUG nu rezolva decat o singura recomandare a Comisiei - amanarea prevederii privind pensionarea care, intr-adevar, urma sa blocheze sistemul judiciar printr-un val de pensionari.

Nicio vorba despre sectia pentru anchetarea magistratilor, despre numirea si revocarea procurorilor sefi, despre independenta procurorilor, despre puterile excesive ale ministrului Justitiei, adica despre celelalte recomandari ale Comisiei de la Venetia.

Poate ca dl Toader isi imagineaza ca expertii Comisiei vor fi atat de fericiti ca le-a ascultat macar o recomandare ca vor uita de restul. Si ca nu vor observa ca in OUG sunt introduse prevederi si mai scandaloase decat cele ale legilor, cum ar fi sistemul de revocare a membrilor CSM prin eliminarea minoritatii de catre majoritate, sau epurarea procurorilor DNA si DIICOT.

Asta pentru ca ii dispretuieste profund, probabil, asa cum a si spus ca ii dispretuieste pe expertii GRECO, cam neprofesionisti pentru gustul domniei sale.

Renuntarea la pensionarea dupa 20 de ani vechime a aruncat in aer si cealalta parte a magistratilor care au vazut cum din caruta modificarilor primul aruncat e sacul lor.

Judecatoarea CSM, Lia Savonea, o mare aliata pana acum a dlui Toader, adevarata eminenta cenusie a loviturilor impotriva justitiei venite din sectia de judecatori, a pus la cale un protest pentru care se aduna semnaturi in mare viteza. Furia este atat de mare incat grefierii sefi au fost adusi la serviciu special ca sa sune judecatori si sa ii moblizeze sa semneze.

Au fost si scene amuzante, in care grefierii se rugau de judecatori sa semneze mai repede daca semneaza sau nu pentru ca vor sa plece si ei acasa.

Protestul initiat de judecatorul CSM Lia Savonea, semnat pana duminica seara de aproxmativ 400 de magistrati, ii bate obrazul lui Tudorel Toader vorbind despre multi magistrati care nu s-au mai inscris la concursuri, au pierdut ocazii profesionale, mizand pe prevederea privind pensionarea adoptata de Parlament.

Culmea este ca proiectul de OUG a fost trimis spre avizare CSM vineri seara, iar luni la prima ora e sedinta de guvern in care ordonanta va fi adoptata. Adica o mare, mare sfidare la adresa CSM si implicit a sistemului judiciar, care trepideaza de indignare cum nu s-a mai intamplat demult.

Si motive sa trepideze de indignare are si CCR, pentru ca OUG pusa la cale de dl Toader este profund neconstitutionala pentru ca include o prevedere care contravine explicit unei decizii recente a CCR.

Astfel, decizia CCR privind controlul de constitutionalitate a modificarilor Legii 303statua ca detasarea magistratilor in functii de demnitate publica nu poate fi acceptata prin prisma exigentelor Constitutiei.

Ca urmare Legea 303 a introdus interdictia stabilita de CCR si in noua sa forma articolul 58 spunea ca magistratii nu pot fi detasati in functii de demnitate publica: "Art. 58. - (1) Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia, la solicitarea acestor institutii. Detasarea in cadrul acestor institutii nu se poate dispune pentru functii de demnitate publica".

Dar iata ca proiectul de OUG care va fi adoptat astazi stabileste la punctul V ca aceasta prevedere se amana. De ce? Pentru ca doua dintre secretarele de stat ale dlui Toader ar fi trebuit sa plece. Una este dna judecatoare Mot, prietena vicepremierului Stanescu, iar cealalta este insasi dna Marieta Safta, mana dreapta si partenera de deplasari a dlui ministru, doamna pe care dl Toader a detasat-o de la CCR, unde este magistrat asistent.

Deci ministrul a aruncat din caruta sacul pensionarii, dar a suit sacul dnei Marieta Safta.

Nemultumiri sunt si in PSD, mai ales la cei care au facut parte din Comisia Iordache si nici macar nu au vazut textul Ordonantei. Dl Cazanciuc, altfel foarte prudent ca sa nu zic mai mult, de data asta isi exprima deschis supararea.

Si nici macar nu e clar daca ceea ce a fost trimis la CSM spre avizare este forma finala a OUG. Exista informatii ca dl Toader a fost convocat la PSD ca sa mai asculte o data si sa execute. Este asadar foarte posibil ca ordonanta sa fie imbogatita si cu alte prevederi ticaloase, poate chiar aceea care sa impuna schimbarea imediata a completului de 5 judecatori care il judeca pe Liviu Dragnea.

Tudorel Toader se apropie de finalul pacalelii, despre care a crezut ca va fi infinita, si acest final vine odata cu distrugerea totala a justitiei, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani