Oros, despre pesta porcină africană: Vom începe cu schimbarea conducerii sanitar-veterinare, pentru că de acolo a început totul

Oros, despre pesta porcină africană: Vom începe cu schimbarea conducerii sanitar-veterinare, pentru că de acolo a început totul

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, va cere premierului desemnat, Ludovic Orban, schimbarea conducerea ANSVSA în primele zile după preluarea mandatului, pentru că a demonstrat în doi ani de zile că nu poate face faţă de când pesta porcină africană "evoluează sălbatic la noi în ţară" .

"Nu există alte măsuri în cazul pestei porcine africane decât cele care trebuiau luate atunci şi complet. Au fost luate incomplet şi tardiv, iar ca să recapeţi încrederea populaţiei în instituţiile care trebuiau să ia măsuri şi în măsurile respective va fi foarte, foarte greu. Vom începe cu schimbarea conducerii sanitar-veterinare, pentru că de acolo a început totul. Ei au avut cu totul alte preocupări în această perioadă", a declarat Oros, la finalul dezbaterilor.

Întrebat de jurnalişti dacă va cere premierului desemnat, Ludovic Orban, schimbarea conducerii ANSVSA, el a răspuns: "Cu siguranţă".

"Actuala conducere a ANSVSA nu poate face faţă şi a demonstrat în doi ani de zile de când pesta porcină africană evoluează sălbatic la noi în ţară. În nici o altă ţară nu s-a înregistrat această extindere fulgerătoare total necontrolată", a subliniat candidatul la conducerea MADR.

Adrian Oros susţine că are o variantă de lucru "gândită cu asociaţiile", ca replică la varianta propusă de ministrul interimat al Agriculturii, Petre Daea, dar nu a dorit să ofere detalii tehnice.

"Avem o variantă de lucru gândită cu asociaţiile faţă de aceea variantă pe care domnul Daea a pus-o în dezbatere pe site-ul MADR. O discutăm cu asociaţiile, dar şi cu instituţiile. (...) Diferă, nu pot să vă dau amănunte tehnice, dar în primele zile va fi una dintre preocupările principale ale primelor zile, pentru că s-ar putea ca mâine decizia CE să fie să intre toată ţara în zona roşie şi pe urmă în zona 4 în care rămânem practic ca şi Sardinia. Sper să nu se întâmple acest lucru", a mai spus ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului de la Agricultură.

MADR a publicat un proiect de ordin de ministru, sub semnătura ministrului demis Petre Daea, care defineşte exploataţia pentru creşterea suinelor de subzistenţă ca fiind acea exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kilograme, exploataţia mică de creştere a suinelor acea exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6 şi 65 capete porcine, exploataţia medie, între 66 şi 130 de capete, iar peste 130 de capete este considerată exploataţie mare de de creştere a suinelor.

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) - organizaţie profesională a crescătorilor de suine care asigură 70% din porcii livraţi către abatoarele din România - a apreciat luni că emiterea proiectului de Ordin MADR pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, după mai mult de un an de tergiversări, reprezintă un prim pas foarte necesar în combaterea evoluţiei PPA în România.

Pe 25 octombrie, Asociaţia Română a Cărnii (ARC) preciza că plasarea în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a unui proiect de ordin privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României are ca efect stoparea pentru moment a unei potenţiale decizii a Uniunii Europene de a include în totalitate teritoriul României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar duce la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ultimele date, comunicate pe 11 octombrie, arătau că pesta porcină africană evoluează în 337 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A), în scădere faţă de 24 septembrie când au fost raportate 1.223 focare.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate