Palestinieni uciși de o lovitură aerienă israeliană după ce au urmat ordinele de evacuare. „Distrugerile au fost masive”

Palestinieni uciși de o lovitură aerienă israeliană după ce au urmat ordinele de evacuare. „Distrugerile au fost masive”

Palestinienii din nordul Gaza care au ascultat avertismentele lansate de armata israeliană, prin care erau sfătuiți să se îndrepte spre sud, au crezut că fug spre o potențială zonă de siguranță. Unii dintre ei au fost uciși de loviturile aeriene israeliene în afara zonei de evacuare, potrivit CNN.

Efectele bombardamentelor în Gaza. FOTO captură video UNICEF

Îndrumările Forțeleor de Apărare israeliene pentru civilii din nordul Gaza au fost să se evacueze în zonele de la sud „pentru siguranța dumneavoastră și a familiilor dumneavoastră", în timp ce FDI continuă „să opereze în mod semnificativ în orașul Gaza și să facă eforturi ample pentru a evita rănirea civililor".

Totuși, unii palestinieni care s-au conformat și au fugit din casele lor în căutarea siguranței au avut parte exact de ceea ce i-a făcut să se teamă și să plece. Loviturile aeriene israeliene i-au ucis în afara zonei de evacuare, potrivit CNN.

Practic, zonele de evacuare și alertele de avertizare ale armatei israeliene nu au garantat siguranța civililor din Fâșia Gaza dens populată, unde palestinienii nu au un loc sigur pentru a scăpa de bombele israeliene.

Aaed Al-Ajrami și nepotul său, Raji, au fost exact în această situație, potrivit relatărilor făcute de nepot pentru CNN.

Au urmat instrucțiunile, dar au murit într-un atac aerian

Vineri, la primele ore, cei doi au primit un apel telefonic de la un oficial militar israelian, care i-a avertizat să-i ia pe toți cei pe care îi cunoaște și să se îndrepte imediat spre sud. Raji a declarat că, odată ce și-au dat seama cine îi suna, au înregistrat discuția pentru a o putea împărtăși cu alți membri ai familiei.

În ciuda faptului că a urmat instrucțiunile și a reușit să fugă cu succes la sud de zona de evacuare, familia lui Aaed a fost ucisă de un atac aerian israelian a doua zi.

CNN a obținut înregistrarea audio a convorbirii telefonice:

„Mergeți cu toții în sud. Voi și toți membrii familiei voastre. Adunați-vă toate lucrurile cu voi și mergeți acolo", le-a spus ofițerul.

Când Aaed a întrebat ce drum ar fi mai sigur de luat și la ce oră ar trebui să plece, ofițerul i-a răspuns:

Nu contează ce drum. Faceți-o cât de repede puteți. Nu mai este timp".

Aaed și alți 12 membri ai familiei sale, inclusiv șapte copii au murit

Vineri dimineață. Aaed s-a îndreptat spre sud împreună cu familia și rudele sale pentru a sta la prieteni în Deir Al Balah, un oraș situat în afara zonei de evacuare.

O lovitură aeriană israeliană în zonă a distrus parțial, a doua zi, clădirea în care familia lui s-au refugiat. Aaed și alți 12 membri ai familiei sale, inclusiv șapte copii, au murit.

Raji, în vârstă de 32 de ani, a scăpat pentru că stătea într-o altă clădire din apropiere.

„Distrugerile au fost masive. Am început să scoatem oameni care au fost loviți de explozie, unii dintre ei erau încă în viață...", a relatat Raji, care a spus, pentru CNN, că toți acești oameni au crezut că sunt în sfârșit în siguranță și că nu se va întâmpla nimic în zonă.

„Poți să urmezi ordinele astfel încât să nu te expui la pericol, dar pericolul tot te va atinge oriunde te-ai afla", a concluzionat bărbatul.

CNN a contactat IDF pentru comentarii cu privire la atacul aerian în afara zonei de evacuare, inclusiv la Deir Al Balah.

Circa 500.000 de palestinieni au fugit din nordul Gazei spre sud începând de vineri. Mulți alții nu pot face călătoria, fiind blocați în nordul Fâșiei Gaza. În tot acest timp, au loc lovituri aeriene israeliene care vizează cartierele generale și activele Hamas, ascunse în clădiri civile, potrivit Israelului, care argumentează că ceea ce poate părea o clădire civilă este, de fapt, „o țintă militară legitimă".

„Bombardamente fără discriminare”

Experții independenți ai ONU au condamnat „atacurile nediscriminatorii ale Israelului împotriva civililor palestinieni".

Și Organizația Medici fără Frontiere a denunțat faptul că „campania de bombardamente fără discriminare în care cele mai multe victime au fost civili", într-o actualizare în care se spune că loviturile au lovit și spitale, și ambulanțe.

Peste 2.800 de persoane au fost ucise și 11.000 au fost rănite în atacurile militare aeriene ale Israelului care au urmat celor lansate de Hamas în Israel pe 7 octombrie.

Cifrele au fost avansate de premierul palestinian Mohammad Shtayyeh, potrivit agenției oficiale de presă palestiniene WAFA.

Israelul a masat trupe și echipamentele militare la granița cu Gaza, pregătindu-se să-și intensifice răspunsul la atacul mortal din 7 octombrie al grupului militant islamist Hamas. Avioanele de război au continuat să bombardeze Gaza în weekend, în timp ce civilii fugeau spre sud, urmând instrucțiunile de evacuare ale Israelului, notează CNN.

Evacuarea în masă în astfel de condiții de asediu ar putea duce la un dezastru, au avertizat mai multe agenții ale Națiunilor Unite, care au explicat și că cei mai vulnerabili locuitori din Gaza , inclusiv persoanele în vârstă și femei însărcinate, s-ar putea să nu poată fi deloc relocați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?