Palestinienii care se opun evacuării forțate impuse de către guvernul israelian se mută în peșteri

Palestinienii care se opun evacuării forțate impuse de către guvernul israelian se mută în peșteri

În încercarea de a rezista evacuării forțate de către autoritățile israeliene - despre care Națiunile Unite au spus că ar putea fi o crimă de război - unii palestinieni locuiesc în peșteri pentru a rămâne în țara lor, potrivit Business Insider.

Foto AFP

„Nu avem o casă în care să locuim și nici un cort - nu avem altă opțiune decât să trăim în peșteră”, a declarat Wadha Ayoub Abu Sabha, în vârstă de 65 de ani, un locuitor al satului Khirbet al-Fakheit, potrivit The New York Times. „Începutul vieții mele a fost în peșteră, iar sfârșitul vieții mele va fi în peșteră”.

Populația seminomadă din regiunea Masafer Yatta a trăit, timp de generații, în case mici și peșteri de-a lungul dealului, în timp ce se ocupa cu creșterea animalelor. Regiunea deșertică, situată în extremitatea sudică a Cisiordaniei ocupate, găzduiește 33 de sate în care unii locuitori, care se confruntă acum cu distrugerea caselor lor de către forțele israeliene, și-au mutat familiile în vechile peșteri pentru a rezista evacuării forțate.

Peșterile sunt prăfuite, a relatat The Guardian, cu pereți de piatră și iluminat improvizat alimentat de generatoare. Deși strămoșii lor foloseau cândva peșterile de bunăvoie, rezidenții se simt acum blocați, confruntându-se cu un control israelian total și cu demolarea locuințelor lor existente.

„În aceste zile suntem întemnițați în peșterile noastre, nu ne putem mișca”, a declarat Hajja Halima Abu Younis, o femeie de 82 de ani din satul Jinba, potrivit publicației indiene EastMojo. „Ne este teamă că armata israeliană va ucide pe cineva în timp ce desfășoară antrenamente militare. Armata antrenează tancuri în jurul satului nostru. Sunetul bombelor și al împușcăturilor îi sperie pe copii și turmele de animale. Fiul meu, Issa, nu-și poate pășuna cele 150 de oi în timpul antrenamentelor militare. Cum poate un cioban să fie cioban dacă nu-și poate pășuna oile?”

În luna mai, Curtea Supremă a Israelului a aprobat strămutarea locuitorilor din satele Masafer Yatta, în care trăiesc aproximativ 1.200 de rezidenți, pentru a permite armatei țării să folosească terenul pentru antrenament militar cu focuri reale. Decizia istorică a fost una dintre cele mai mari hotărâri de evacuare luate de instanță de când a început ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene, în 1967.

„Aproximativ 1.200 de persoane, inclusiv 580 de copii, sunt acum în pericol iminent de evacuare și strămutare forțată”, se arată într-o declarație a Națiunilor Unite publicată la scurt timp după decizie. „Aceștia riscă să își piardă casele, bunurile, accesul la apă, mijloacele de trai, facilitățile de sănătate primară și școlile. Acest lucru ar putea echivala cu un transfer forțat, o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional și, prin urmare, o crimă de război”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…