Parchetul General: Lazăr avertizează asupra pericolului generat de atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public

Parchetul General: Lazăr avertizează asupra pericolului generat de atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public

Procurorul general Augustin Lazăr a avertizat, vineri, asupra pericolului pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri pe care le consideră a fi de natură să afecteze principiul separaţiei puterilor în stat.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, avertizează asupra pericolului pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separaţiei puterilor în stat, a cărui respectare este esenţială într-o societate democratică", informează un comunicat al Parchetului General.

Conform sursei citate, Augustin Lazăr subliniază că delegarea procurorilor se realizează de către procurorul general în temeiul art. 57, alin.7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor: "În interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni".

De asemenea, repartizarea procurorilor se face în conformitate cu art. 95 alin.2 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară: "Conducătorul fiecărui parchet repartizează procurorii pe secţii, servicii şi birouri, în funcţie de pregătirea, specializarea şi aptitudinile acestora".

În plus, pentru perfecţionarea legislaţiei penale, Ministerul Public are atribuţia legală de a studia cauzele şi factorii favorizanţi ai criminalităţii şi de a face propuneri în vederea eliminării acestora, astfel cum este prevăzut în art. 63 lit. i din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: "Ministerul Public (...) studiază cauzele care generează sau favorizează criminalitatea, elaborează şi prezintă ministrului justiţiei propuneri în vederea eliminării acestora, precum şi pentru perfecţionarea legislaţiei în domeniu".

Parchetul General mai arată că art.131, alin.1 din Constituţia României consfinţeşte rolul Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară "interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor".

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că delegarea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General reprezintă un "gest de aroganţă şi sfidare" din partea procurorului general Augustin Lazăr.

"Decizia pe care a luat-o de a o numi pe Kovesi într-o funcţie la Parchetul General este un gest de aroganţă, de sfidare. Adică, este revocată pentru nişte motive foarte serioase, printre care două decizii clare şi lipsite de orice echivoc ale Curţii Constituţionale care o priveau direct, plus alte motive prezentate în cererea de revocare a ministrului Tudorel Toader şi tu o numeşti în altă funcţie", a spus Tăriceanu la Antena 3.

Acesta a afirmat că a observat de mai mult timp la procurorul general Augustin Lazăr o "apetenţă pentru politică", ceea ce denotă că nu-şi cunoaşte statutul şi atribuţiile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…