Parfumurile afrodiziace nu au efect, potrivit unui studiu

Feromonii sunt frecvent evocați atunci când se discută despre atracția sexuală, dar un studiu privind două dintre substanțele utilizate în parfumurile așa-numite afrodiziace s-a dovedit incapabil să demonstreze eficacitatea lor asupra ființelor umane, relatează AFP.

Potrivit studiului publicat miercuri în revista Royal Society Open Science, androstadienona și estratetraenolul nu au un impact semnificativ asupra seducției.

Cele două substanțe sunt comercializate din anii 90 ca feromoni umani, chiar dacă nu există nicio dovadă științifică că situația se prezintă într-adevăr astfel. Acestea sunt vândute sub formă de parfumuri, apă de colonie sau concentrate și ar fi menite să stimuleze atracția sexuală.

Feromonii sunt substanțe chimice care joacă un rol în comportamentul sexual al animalelor. Aceștia sunt secretați de corp și recunoscuți de animalele din aceeași specie.

Studiul a fost efectuat de cercetători australieni care au expus 94 de heterosexuali (43 de bărbați și 51 de femei) la cele două substanțe timp de o zi și la un alt parfum folosit ca factor de control a doua zi.

După această expunere, persoanele participante au fost invitate să privească chipuri neutre (fără păr sau machiaj) pentru a determina dacă este vorba despre un bărbat sau o femeie, feromonii fiind substanțe care ar trebui să faciliteze această recunoaștere. De asemenea, acestea au evaluat gradul de seducție sau riscul de infidelitate plecând de la fotografiile persoanelor de sex opus.

"Rezultatele sunt concordante cu cele ale unor alte studii experimentale care sugerează că androstadienona și estratetraenolul au puține șanse să fie feromoni umani", scriu autorii studiului.

Cercetătorii nu exclud totuși că feromonii sexuali ar putea afecta evaluarea noastră a seducției sau a infidelității dar estimează că este "foarte puțin probabil" să fie vorba de cei doi feromoni studiați.

Într-un studiu precedent publicat în martie 2015 în revista "Proceedings of the Royal Society B", biologul Tristam Wyatt de la Universitatea Oxford a afirmat că feromonii așa-ziși umani vânduți în comerț nu au nicio bază științifică. El a adăugat că nou-născuții sunt cel mai probabil "cea mai bună pistă" pentru a găsi primul feromon uman, comportamentul lor fiind mai puțin complicat decât cel al adulților.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

3 Firea, despuiată public de Orban și Tăriceanu, scoate flăcări pe nas la Antena 3! Bine, n-a uitat să spună că …

4 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

5 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj