Parlamentare2020/ Tomac propune trei măsuri pentru prevenirea "risipei" banilor publici

Parlamentare2020/ Tomac propune trei măsuri pentru prevenirea "risipei" banilor publici

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, propune trei măsuri pentru a preveni "risipa" banului public, care vizează utilizarea inteligenţei artificiale în colectarea taxelor, publicarea contractelor încheiate de instituţiile publice pe site-ul acestora şi referendum al comunităţii pentru împrumuturi mai mari de 5% din bugetul instituţiei care le solicită.

"Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Avem o ţară cu resurse şi bani mulţi. De ce nu reuşim să ne dezvoltăm? Simplu. Pentru că banii publici sunt risipiţi continuu şi nimeni nu face nimic. Statul nu reuşeşte să colecteze veniturile la bugetul de stat. Suntem ultimii din Uniunea Europeană la acest capitol. Asta înseamnă mai puţini bani pentru pensii, sănătate şi şcoală. O altă cauză sunt cheltuielile netransparente din administraţia publică, din companiile de stat sau alte entităţi publice cu bugete mari. Acestea îşi permit să risipească banul public fără niciun fel de responsabilitate, într-o lipsă totală de transparenţă. Şi, nu în ultimul rând, pentru că se angajează continuu împrumuturi atât de către comunităţile locale, cât şi de către Guvern fără ca nimeni să ştie dacă acestea sunt cu adevărat necesare", a scris Tomac, vineri, pe Facebook.

Măsurile identificate de PMP sunt utilizarea inteligenţei artificiale în colectarea taxelor, prin care România poate ajunge "în timp record" de la coada clasamentului UE în topul celor mai eficiente ţări din acest punct de vedere, şi transparenţa "totală" în administraţie - toate contractele încheiate de instituţiile publice să fie publicate "în timp real" pe site-urile acestora.

O altă măsură propusă de PMP vizează împrumuturile publice. "Orice împrumut care depăşeşte 5% din bugetul unei instituţii publice, Primărie, Consiliu judeţean sau altă entitate de stat să fie supus unui referendum. Cetăţenii sunt cei care achită aceste împrumuturi şi ei trebuie să ştie şi să valideze prin vot orice angajament mai mare de 5% din bugetul unei comunităţi. Votul poate fi exercitat online, pentru a spori, totodată, încrederea în sistemele de vot electronice şi pentru a face economii la bugetul public", a explicat Eugen Tomac. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mama senatoarei Șoșoacă, medic: În România, sunt 7 din cele 8 puncte hiperenergetice ezoterice

2 Expert israelian / Cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea. Israelul a primit vaccinur…

3 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii

4 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

5 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire