Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Jean-Marie Le Pen

Eurodeputații, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au decis marți ridicarea imunității parlamentare a fostului președinte al Frontului Național din Franța, Jean-Marie Le Pen, la solicitarea justiției franceze pentru urmărirea acestuia pentru incitare la ură rasială în legătură cu comentarii făcute de Le Pen la adresa cântărețului Patrick Bruel, relatează AFP.

Deputații europeni au dat curs recomandării Comisiei pentru Afaceri Juridice, care a considerat că declarațiile în cauză nu corespund cu funcția de europarlamentar de extremă dreapta. Comisia a subliniat de asemenea că imunitatea unui parlamentar european "nu îl autorizează pe acesta să calomnieze, să defăimeze, să incite la ură sau să facă afirmații care afectează onoarea unei persoane".

Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 88 de ani, i-a atacat în iunie 2014, într-o înregistrare video postată pe site-ul partidului său Frontul Național, pe artiștii care s-au declarat împotriva formațiunii sale politice, precum Guy Bedos și Madonna. El a menționat atunci și numele lui Patrick Bruel, care are origini evreiești.

Declarațiile au stârnit critici virulente chiar și în cadrul FN, Marine Le Pen spunând că a fost o "greșeală politică", în timp ce Louis Aliot, unul dintre vicepreședinții partidului de extremă dreapta, a descris termenii folosiți de Jean-Marie Le Pen drept "revoltători".

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a mai anunțat luni că a primit și a transmis Comisiei pentru afaceri juridice o cerere de ridicare a imunității în cazul lui Marine Le Pen, cerere adresată de parchetul din Nanterre, la periferia Parisului.

Potrivit unei surse din Parlamentul European, această cerere este legată de ancheta privind "difuzarea de imagini violente" deschisă după difuzarea de către Marine Le Pen pe contul ei de Twitter în decembrie 2015 a unor fotografii cu abuzuri comise de Stat Islamic, ca răspuns adresat unui jurnalist pe care ea l-a acuzat că a făcut o "paralelă" între partidul său și SI.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă