Parlamentul israelian dezbate acordul între Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz

Parlamentul israelian dezbate acordul între Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz

Parlamentul israelian a început marţi dezbaterea acordului de guvernare încheiat de premierul Benjamin Netanyahu cu fostul său rival politic Benny Gantz, transmite AFP. Procedura urmează să continue până spre miezul nopţii, să se reia miercuri dimineaţa şi să se încheie cel mai târziu joi seara.

În parlament au fost solicitate foarte multe amendamente la acord, a cărui legalitate a fost contestată inclusiv la Curtea Supremă. Înţelegerea între cei doi adversari care s-au confruntat de trei ori la urne într-un interval de un an este o modalitate de a pune capăt celei mai lungi crize politice din istoria Israelului.

Niciuna din cele trei alegeri parlamentare - din aprilie şi septembrie 2019 şi martie anul acesta - nu a permis formarea unei majorităţi guvernamentale, iar între timp s-a declanşat criza coronavirusului. În acest context, Netanyahu i-a propus un compromis lui Ganz: în următorii trei ani, cei doi ar urma să fie prim-miniştri pe rând. Actualul premier şi-ar păstra astfel funcţia timp de un an şi jumătate, iar fostul comandant al armatei israeliene ar prelua mandatul pe o durată egală.

Votul în parlament este programat deocamdată începând de miercuri la ora locală 16.00 (13.00 GMT) şi va dura câteva ore, a indicat un purtător de cuvânt al legislativului, precizând că sunt posibile modificări de ultim moment ale agendei.

În caz că acordul va fi respins de Parlament sau de Curtea Supremă, se vor organiza din nou alegeri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu