Partea întunecată a gheții: Femeile care luptă împotriva hărțuirii sexuale în Antarctica

Partea întunecată a gheții: Femeile care luptă împotriva hărțuirii sexuale în Antarctica

Pe măsură ce iarna antarctică s-a transformat într-o primăvară înghețată, mecanicul Liz Monahon de la Stația McMurdo a simțit un val de teamă. Neavând pe nimeni care să o protejeze de un bărbat despre care credea că ar putea să o ucidă, a luat un ciocan pentru autoapărare. Prinsă în sălbăticia înghețată, Monahon și multe alte femei au descoperit că mediul izolat și cultura macho de la centrul de cercetare al Statelor Unite din Antarctica au permis hărțuirii și agresiunii sexuale să prospere.

Femeile care lucrează la stația din Antarctica acuză că sunt ținta sexismului. FOTO Shutterstock

Un raport din 2022 al Fundației Naționale pentru Știință (NSF) a dezvăluit că 59% dintre femei au suferit hărțuiri sau agresiuni în timp ce se aflau pe gheață, iar 72% au declarat că astfel de comportamente reprezintă o problemă în Antarctica. Cu toate acestea, o investigație realizată de jurnaliștii The Associated Press (AP) a constatat că plângerile femeilor privind hărțuirea sau agresiunea au fost adesea minimizate de către angajatorii lor, punându-le pe ele și pe alții în pericol și mai mult.

Repercusiunile dezvăluirilor

Într-un caz, o femeie care a raportat că a fost pipăită a fost obligată să lucreze din nou alături de agresorul ei. O altă femeie care a raportat o agresiune sexuală a fost ulterior concediată. O alta a declarat că acuzațiile sale de viol au fost retrogradate la hărțuire de către șefii ei de la bază.

Raportul NSF a dus la o anchetă a Congresului, dar contractorul principal, Leidos, și-a contrazis propriile e-mailuri, susținând că a primit „zero acuzații” de agresiune sexuală în Antarctica în cei cinci ani care s-au încheiat în aprilie 2022. În ciuda soluțiilor propuse, cum ar fi instalarea de vizoare pe ușile camerelor de cămin și limitarea accesului la cheile principale, congresman-ul Mike Garcia, republican din California, și-a exprimat neîncrederea că astfel de măsuri nu erau deja în vigoare.

Calvarul lui Monahon a început atunci când l-a întâlnit pe Zak Buckingham, un instalator și boxer amator din Noua Zeelandă, la un hotel din Christchurch, unde muncitorii de la McMurdo făceau carantină împotriva COVID-19. În ciuda atracției inițiale, Monahon s-a trezit în curând temându-se pentru siguranța ei după ce Buckingham, care avea antecedente penale legate de alcool, a amenințat-o cu moartea într-un bar din stația McMurdo.

Monahon a raportat incidentul la departamentul de resurse umane al PAE, un alt contractor, dar nu s-a luat nicio măsură. Temându-se pentru siguranța ei, s-a înarmat cu un ciocan și, cu sprijinul șefului său direct și al colegilor, s-a alăturat unui grup care naviga într-o traversare riscantă a gheții marine către un avanpost îndepărtat din SUA.

NSF și Leidos au refuzat să răspundă la întrebări despre cazuri specifice, dar au declarat că au toleranță zero pentru hărțuire sau agresiune sexuală și că au implementat măsuri pentru a îmbunătăți siguranța în Antarctica.

Un tipar de hărțuire

Cu toate acestea, cazul lui Monahon nu este izolat. Alte femei au raportat experiențe similare, ceea ce a dus la formarea unui grup de sprijin numit Ice Allies și la o petiție care solicită sisteme mai bune de gestionare a agresiunilor sexuale . Unele femei, cum ar fi Jennifer Sorensen, care a raportat că a fost violată la McMurdo în 2015, au constatat că acuzațiile lor au fost retrogradate la hărțuire de către angajatorii lor.

Britt Barquist, o altă angajată a McMurdo, a raportat că a fost hărțuită sexual de un coleg superior ierarhic în 2017. În ciuda faptului că șeful ei a fost martor al incidentului și l-a raportat, Barquist a fost forțată să lucreze din nou cu bărbatul respectiv în 2021.

Monahon, care s-a întors în Antarctica în 2022, dar a decis să sară peste sezonul următor, speră că povestea ei îi va determina pe contractorii din Antarctica să se confrunte cu mai multă responsabilitate, iar NSF să se asigure că următorul contractor principal nu repetă aceleași greșeli.

„Este acea mentalitate de a nu-i lăsa să câștige”, spune Monahon. „Dar cred că ei câștigă chiar acum”.

În timp ce vânturile de gheață continuă să urle peste peisajul înghețat al Antarcticii, femeile care lucrează acolo sunt lăsate să se descurce singure nu numai împotriva elementelor dure, ci și a unei culturi care, pentru prea mult timp, a închis ochii la suferința lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat