Partidul opozantului Aleksei Navalnâi, scos în afara legii în Rusia

Partidul opozantului Aleksei Navalnâi, scos în afara legii în Rusia

Partidul Progresului, condus de opozantul Kremlinului, Aleksei Navalnâi, a fost retras de pe lista partidelor autorizate în Rusia, a anunțat marți Ministerul rus al Justiției, la 10 zile după formarea unei alianțe electorale care regrupează mai multe partide ale opoziției. Ministerul a indicat într-un comunicat că a luat 'decizia de a exclude Partidul Progresului și filialele sale din Registrul partidelor politice autorizate de guvern', potrivit AFP.

El a acuzat Partidul Progresului că nu a respectat legea rusească. Potrivit acesteia, partidul — fondat în februarie 2014 — avea obligația să-și înregistreze în cel mult șase luni la autorități filialele, formate obligatoriu în cel puțin jumătate din cele 85 de 'subiecte' ale Federației Ruse (înțelegând prin acestea entități teritoriale precum republici, orașe federale, districte autonome...).

Or, doar 16 dintre filialele sale au fost înregistrate la timp, afirmă ministerul, care subliniază că este vorba despre o cifră mult inferioară celei stabilite prin lege. 25 au făcut-o cu întârziere, a adăugat el.

'Tocmai am citit pe site-ul Ministerului Justiției că Partidul Progresului a fost lichidat, dar fără decizia tribunalului', a reacționat la postul de radio Eho Moskvî conducătorul partidului, Aleksei Navalnâi, un avocat influent devenit lider al opoziției față de președintele Vladimir Putin.

'Ei ne-au luat și pur și simplu ne-au retras de pe listă. Vom face apel la această decizie în tribunalele rusești și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului', a declarat el.

Această decizie a ministerului intervine la 10 zile după anunțarea creării unei noi mișcări de opoziție, Coaliția democrată, care grupează Partidul Progresului și RPR-Parnas, condus până la moartea sa de opozantul Boris Nemțov, ucis în 27 februarie în apropierea Kremlinului.

După ce i s-au alăturat rapid încă șase grupuri și partide ale opoziției, între care mișcarea Open Rusia condusă de fostul oligarh și disident rus Mihail Hodorkovski, această coaliție a anunțat că intenționează să se prezinte în septembrie la alegerile locale în Novosibirsk, Kaluga și Kostroma.

'Planurile noastre rămân aceleași: recenta Coaliție democrată se va prezenta la alegerile din 2015, bazându-ne pe partidul RPR-Parnas', autorizat în continuare în Rusia, a explicat Navalnâi.

'Acest gen de partid pare mult prea periculos Kremlinului și probabil că el dorește să ne lichideze și să trimită tuturor semnalul următor: nu vă apropiați de acești radicali', a presupus el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

3 Surprinzătoarele afirmații ale unui analist ungur, care susține că bazele americane din România și Polonia ar putea fi folosite pentru a ocupa vestul …

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 VIDEO Rusia a încasat sâmbătă o lovitură cruntă din partea Ucrainei