Patriarhul Daniel: Comemorarea apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului - datorie morală față de înaintași

Patriarhul Daniel: Comemorarea apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului - datorie morală față de înaintași

Comemorarea apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului este o datorie morală față de înaintașii noștri, care, în vremuri ostile Bisericii și religiei în general, au mărturisit credința lor în Hristos Cel răstignit și înviat cu prețul pierderii libertății sau chiar a vieții lor, afirmă patriarhul Daniel, într-un mesaj adresat cu prilejul conferinței "Speranță întru credință".

"De asemenea, comemorarea mărturisitorilor Ortodoxiei în temnițele comuniste este o mărturie importantă despre ceea ce a însemnat puterea de jertfă creștină în România, într-un răstimp în care s-a urmărit îndepărtarea, pe orice căi și cu orice mijloace, a Mântuitorului Iisus Hristos din sufletele și din viața oamenilor. Mulțimea mărturisitorilor și a martirilor credinței din timpul regimului comunist ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare a fost suferința lor pentru a păstra credința vie și demnitatea poporului român creștin, în vreme de teroare și prigoană, când puterile diavolești ale iadului s-au arătat adesea în ura și violența celor care i-au torturat și chinuit pe cei aflați în închisorile comuniste", spune patriarhul.

În mesaj, întâistătătorul BOR reiterează faptul că, "în rândurile mărturisitorilor și martirilor credinței din timpul regimului comunist, alături de patriarhul Justinian, la loc de cinste, se numără numeroși ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini, dar mai ales cei peste 1.800 de preoți ortodocși care au fost arestați și anchetați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la canalul Dunăre — Marea Neagră, pentru curajul mărturisirii lor și apărarea Ortodoxiei".

Conferința "Speranță întru credință" a fost organizată miercuri de Penitenciarul Ploiești, în colaborare cu Patriarhia Română, la Centrul social-pastoral "Sfânta Cruce" — Caraiman, Bușteni. Tema manifestării se înscrie în linia manifestărilor tematice ale anului 2017, care a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului pe tot cuprinsul Patriarhiei Române.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”