Patriarhul Daniel, discurs despre bani, plăcere şi putere, înainte de noul an şcolar

Patriarhul Daniel, discurs despre bani, plăcere şi putere, înainte de noul an şcolar

În mesajul postat pe site-ul Basilica.ro, Preafericitul Daniel vorbeşte, înainte de începerea noului an şcolar, despre cum arată actuala societate şi despre cum ar trebui să colaboreze instituţiile pentru a-i ajuta pe cei care merg la şcoală să se dezvolte sănătos.

„În contextul actual, marcat de tendinţe ideologice individualiste şi secularizante care erodează valorile consacrate ale familiei tradiţionale, este cu atât mai necesară această conlucrare benefică între instituţii fundamentale. Mai precis, în societatea de consum din zilele noastre, marcată tot mai mult de o mentalitate care orientează copiii, adolescenţii şi tinerii spre senzaţionalul artificial şi profitul material, este esenţială cultivarea unei educaţii credibile axată pe luminile călăuzitoare ale vieţii, atât la nivel personal, cât şi la nivel comunitar. Aceste lumini sunt: credinţa în Dumnezeu şi valoarea unică şi eternă a persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu - Izvorul vieţii veşnice, iubirea generoasă a omului ca bază a comuniunii umane în familie şi în societate, cultivarea creativităţii pentru îmbogăţirea tezaurului peren al umanităţii şi cultivarea responsabilităţii pentru natură ca dar al lui Dumnezeu oferit generaţiilor umane prezente şi viitoare“, spune patriarhul.

Preafericitul Daniel: BOR, rol semnificativ în educaţie

De asemenea, în discursul publicat pe Basilica.ro, patriarhul precizează că BOR a avut o contribuţie esenţială de-a lungul timpului în domeniul educaţiei, spunând că a contribuit la organizarea şi îmbogăţirea educaţiei şi a culturii naţionale.

„Prin Protocolul cu privire la predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi la organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar (29 mai 2014), Biserica este chemată să valorifice potenţialul ei specific în domeniul educaţiei, contribuind împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale la creşterea calităţii şi orizontului actului educaţional“, adaugă Daniel.

„Trăim într-o societate din ce în ce mai dezorientată“

Preaferictul spune că societatea în care trăim este din ce în ce mai dezorientată, că tinerii sunt tentaţi să creadă că a reuşi în viaţă înseamnă să capete bunuri material cu repeziciune. „Banul, plăcerea şi puterea sunt idolii societăţii secularizate, consumiste şi tot mai individualiste, care-i deturnează azi pe mulţi oameni de la căutarea valorilor spirituale profunde ale vieţii în comuniune de iubire cu Dumnezeu, exprimată în rugăciune, şi cu oamenii, în fapte bune“, spune patriarhul Daniel.

În schimb, acesta spune că soluţia pentru echilibrarea situaţiei actuale constă în redescoperirea şi reafirmarea reperelor autentice ale educaţiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe