Patronate: Industria balneară din România a pierdut 40 de milioane de euro, în ultima lună şi jumătate

Patronate: Industria balneară din România a pierdut 40 de milioane de euro, în ultima lună şi jumătate

Industria balneară din România a pierdut, în ultima lună şi jumătate, 40 de milioane de euro, iar dacă situaţia va continua, 60% dintre companiile de profil nu vor supravieţui până la finalul anului, atrage atenţia Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

"De la ultimul apel către autorităţi, din 9 septembrie, industria balneară şi SPA a aşteptat o serie de măsuri din partea acestora. Fie deschiderea fără restricţii a acestui sector de activitate, fie o serie de măsuri menite să evite colapsul industriei, care, aşa cum avertiza OPTBR luna trecută, se află în pragul falimentului, precizând la data respectivă că 60% din companiile de profil nu vor supravieţui în condiţiile actuale, până la finalul anului 2020 (...) Aproximativ 40 de milioane de euro au fost pierdute în decursul a doar o lună şi jumătate, astfel încât fiecare zi de întârziere aduce un prejudiciu imens industriei balneare româneşti, pentru care mult aşteptatele măsuri este posibil să ajungă prea târziu. Deşi numărul de infectări a crescut semnificativ şi în rândul membrilor ESPA (European Spa Association), chiar dacă au apărut şi acolo restricţii în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi teraselor, bazele de tratament nu au fost restricţionate şi funcţionează în mod normal, influenţate doar de reacţia potenţialilor clienţi. În acelaşi timp, guvernele statelor europene au gândit programe de recuperare post Covid pentru cei vindecaţi, oferind vouchere de sănătate în centrele balneare europene", susţin reprezentanţii OPTBR.

Potrivit sursei citate, luni, 19 octombrie, Organizaţia a transmis o adresă către premierul Ludovic Orban, precum şi către miniştrii Finanţelor Publice, Muncii şi Protecţiei Sociale, Sănătăţii şi Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Printre solicitările transmise se află măsuri fiscale precum reducerea taxelor şi impozitelor pe durata stării de alertă în funcţie de gradul de ocupare al hotelurilor şi reducerea sau eliminarea taxei pe activitate şi a redevenţei miniere datorate către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), dar şi măsuri precum prelungirea şomajului tehnic, prelungirea măsurii de sprijinire a plăţii salariilor sau posibilitatea de angajare în industrie a persoanelor aflate la pensie, fără a mai achita contribuţiile sociale pentru acestea, cu excepţia unui impozit de maxim 10%.

De asemenea, au mai fost propuse acordarea de granturi, fără condiţii impuse pe perioade lungi, legate de menţinerea unui nivel ridicat al cifrei de afaceri şi a numărului mare de salariaţi, în contextul incertitudinii care există pe piaţă, acordarea voucherelor de vacanţă şi în 2021, dar şi sprijinirea medicilor şi terapeuţilor specializaţi din industrie.

Patronatele din turismul balnear consideră că, în industria de profil, "pierderile continuă să se adune în lipsa deschiderii tuturor facilităţilor ce ar putea lăsa industria să se susţină singură". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale