Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Paul Dumitriu (DNA): Principalul obiectiv, investigații complexe privind fenomenele infracționale din sfera corupției publice

Demararea unor noi investigații complexe privind fenomenele infracționale din sfera corupției publice ce afectează în mod grav funcționarea instituțiilor statului, bugetul național și chiar perspectiva democratică și euroatlantică a României reprezintă principalul obiectiv din planul managerial al lui Silviu Paul Dumitriu, candidat la funcția de procuror șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA. 

Printre obiectivele specifice menționate în planul managerial, postat duminică pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, se află și creșterea ''calitativă'' a activității de urmărire penală, utilizarea cât mai eficientă a expertizelor și constatărilor, pregătire temeinică și eficientă a momentelor operative și susținerea procurorului șef de secție în vederea repartizării cauzelor în mod echilibrat, obiectiv și transparent.

"În relaționarea cu personalul din cadrul secției, importantă este și puterea exemplului propriu, raportarea la funcția de conducere trebuind să se realizeze nu dintr-o perspectivă autoritară, ci a uneia colegiale, în vederea realizării unei activități de urmărire penală eficiente, raportată la scopurile principale: aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a celor care au săvârșit infracțiuni", susține Dumitriu.

El arată că a identificat și o serie de vulnerabilități care ar putea afecta activitatea compartimentului și a instituției — instabilitatea legislativă, lipsa dotărilor necesare realizării investigațiilor profesioniste, lipsa de experiență a unor procurori, dar și presiunea mediatică.

"Presiunea mediatică la care sunt supuși procurorii din cadrul DNA, având în vedere interesul sporit față de cazurile de mare corupție instrumentate de această structură specială, precum și instrumentele relativ insuficiente de contracarare a presiunii, poate constitui o vulnerabilitate în activitatea direcției", afirmă Dumitriu.

CSM a stabilit, pe 13 octombrie, calendarul de avizare a propunerilor pentru conducerea Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA, procedurile urmând să se finalizeze pe 8 noiembrie.

"Secția pentru procurori (...) a stabilit calendarul pentru examinarea propunerilor ministrului Justiției de avizare a numirii domnilor Marius Bogdan Bulancea și Silviu Paul Dumitriu în funcțiile de procuror șef, respectiv procuror șef adjunct ai Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție", se precizează într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Conform calendarului, după punerea în dezbatere publică a proiectelor de management și efectuarea de verificări asupra candidaturilor, urmează analizarea rezultatului demersului anterior și intervievarea candidaților pe 7 noiembrie, urmând ca pe 8 noiembrie să fie transmise avizele către Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis pe 12 octombrie către CSM, în vederea obținerii avizului, propunerea de numire a lui Marius Bulancea în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA. În prezent, Bulancea ocupă această funcție prin delegare, din luna iulie 2016, delegare care expiră în ianuarie 2017.

De asemenea, Prună a propus numirea lui Silviu Paul Dumitriu în funcția de procuror șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în prezent delegat în această funcție.

Numirile în aceste funcții se fac de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 ULUITOR! Fostul șef al Transelectrica a dispărut! Coșea, dezvăluiri incredibile din ședință! „M-a sunat dna An…

3 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

4 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

5 DEMENȚĂ la Antena 3! Kovesi, atacată cu titluri de o jegoșenie fără precedent! Când s-a dat rezultatul ziceai …

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I