Pe vremea tinereţii sale RDG-iste, Angela Merkel visa să călătorească în America şi să asculte Bruce Springsteen

Pe vremea tinereţii sale RDG-iste, Angela Merkel visa să călătorească în America şi să asculte Bruce Springsteen

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a mărturisit marţi, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, că, atunci când era cetăţeană a Republicii Democrate Germane (RDG), visul ei era să viziteze Munţii Stâncoşi din SUA şi să asculte Bruce Springsteen, informează AFP.

Dacă Zidul nu ar fi căzut în urmă cu exact 30 de ani şi dacă RDG şi-ar fi sărbătorit ce-a de-a 70 aniversare, "ce aţi fi devenit?", a întrebat-o săptămânalul Der Spiegel pe Merkel. "În mod cert, noi nu ne-am fi întâlnit", a răspuns Angela Merkel, care a crescut în regiunea Brandenburg, în fosta RDG.

"Până la urmă, mi-am putut realiza visul: în RDG, femeile se pensionau la 60 de ani. Prin urmare, mi-am luat paşaportul şi în urmă cu cinci ani am călătorit în America", a spus Angela Merkel, astăzi în vârstă de 65 de ani. "În RDG, pensionarii aveau libertatea de a călători, cei care nu mai erau utili ca lucrători socialişti erau autorizaţi să plece", a explicat ea.

America o atrăgea? "Sigur că aş fi vizitat Republica Federală (Germană). Însă eu voiam să fac prima mare călătorie în America. Dat fiind mărimea, diversitatea, cultura ei", a precizat Merkel, care a avut de altfel ocazia să întreprindă numeroase vizite în SUA după căderea Zidului Berlinului, inclusiv cu soţul ei, reputat om de ştiinţă care a lucrat un an în San Diego.

"Să văd Munţii Stâncoşi, să mă plimb cu maşina şi să ascult Bruce Springsteen, acesta era visul meu", a detaliat cancelarul federal german, care se va retrage de la putere cel târziu în 2021, adăugând că ea ar fi făcut această călătorie "cu o maşină mică (...) mai bună ca un Trabant", maşina-simbol a RDG.

Artistul american Bruce Springsteen era adulat de tineretul est-german şi a fost unul dintre puţinii interpreţi occidentali care au concertat în Berlinul de Est în 1988.

Celebrarea celei de-a 30-a aniversări de la căderea Zidului Berlinului urmează să culmineze sâmbătă la Berlin cu o ceremonie la Poarta Brandenburg din Berlin, în prezenţa mai multor lideri străini.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…