Pedepse cu suspendare, în prima instanţă, pentru cadrele didactice de la UMF Craiova cercetate pentru mită

Pedepse cu suspendare, în prima instanţă, pentru cadrele didactice de la UMF Craiova cercetate pentru mită

Cele şase cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova trimise în judecată pentru luare de mită au fost condamnate de magistraţii Tribunalului Olt la pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare, potrivit portalului instanţei.

Tribunalul Olt s-a pronunţat marţi, 8 mai, în dosarul în care, în anul 2015 procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a şase cadre didactice de la UMF Craiova, cercetaţi pentru luare de mită. Cadrele didactice în cauză sunt: Dănuţ Firu, Cristina Petrică, Daniela Cernea, Liviu Chirigiu, Ştefana Oana Purcaru şi Lucica Roşu.

Dănuţ Firu a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare suspendare, cu un termen de supraveghere de doi ani. El trebuie să lucreze 60 de zile în folosul comunităţii, la Direcţia de Sănătate Publică Dolj.

Lucica Roşu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de doi ani. Aceasta trebuie să presteze şi 60 de ore de muncă în folosul comunităţii, la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.

Cristina Petrică a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de doi ani. Ea trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.

Liviu Chirigiu a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de supraveghere de doi ani. El trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Direcţia de Sănătate Publică Dolj.

Oana Ştefana Purcaru a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de supraveghere de doi ani. Ea trebuie să lucreze să lucreze în folosul comunităţii, la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, timp de 60 de zile.

Daniela Denisa Cernea a fost condamnată la doi ani şi opt uni de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de doi ani. Ea trebuie să lucreze în folosul comunităţii, 60 de zile, la Direcţia de Sănătate Publică Dolj.

Magistraţii de la Tribunalul Olt au dispus confiscarea sumelor provenite din mită, respectiv a sumei de 100 de euro de la Lucica Roşu, a sumei de 3.850 de lei de la Dănuţ Firu, a sumei de 600 de euro de la Liviu Chirigiu, a sumei de 750 de lei de la Ştefana Oana Purcaru, a unui lănţişor din aur în valoare de 440 de la Denisa Cernea, a două perechi de cercei şi a unui parfum, în valoare totală de circa 1.200 de lei de la Cristina Petrică.

Toţi inculpaţii au fost obligaţi la plata a câte 30.000 lei cheltuieli judiciare. Hotărârea Tribunalului Olt poate fi atacată cu apel.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, profesorul universitar Dănuţ Firu a pretins şi primit, în perioada ianuarie - iunie 2015, de la mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă socială şi ai Facultăţii de Medicină Dentară, sume de bani (cuprinse între 100 şi 150 lei/ student) pentru a-i promova la examenele susţinute la disciplina pe care acesta o preda.

De asemenea, inculpata Lucica Roşu, în calitate de profesor universitar, a primit, în cursul lunii iunie 2015, suma de 100 euro de la o studentă pentru a o promova la un examen. Cristina Petrică a primit, în perioada ianuarie - iulie 2015, de la mai mulţi studenţi, două perechi de cercei de aur (fiecare în valoare de 450 lei) şi produse cosmetice în valoare de 400 lei, pentru a-i promova la examenul de an.

Ştefana Oana Purcaru a primit, în data de 5 februarie 2015, suma de 750 lei de la mai multe studente, pentru a le promova la un examen programat în aceeaşi zi.

Probatoriul administrat în cauză a relevat şi faptul că profesorul Liviu Chirigiu a pretins şi primit, în cursul lunii iunie 2014, de la şase studenţi, câte 100 euro/student, pentru a-i declara promovaţi la un examen la una din disciplinele la care era titular. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...