Pentagonul îi plătește lui Elon Musk serviciile de internet prin satelit pentru Ucraina

Pentagonul îi plătește lui Elon Musk serviciile de internet prin satelit pentru Ucraina

Starlink de la SpaceX, serviciul de comunicații prin satelit inițiat de miliardarul Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a anunțat joi Pentagonul.

Militarii ucraineni folosesc sistemul Starlink

"Continuăm să lucrăm cu o serie de parteneri globali pentru a ne asigura că Ucraina dispune de capacitățile rezistente de satelit și de comunicații de care are nevoie. Comunicațiile prin satelit constituie un strat vital în rețeaua globală de comunicații a Ucrainei, iar departamentul încheie contracte cu Starlink pentru servicii de acest tip", a precizat Pentagonul într-un comunicat, scrie reuters.com.

Starlink a fost folosit de trupele ucrainene pentru o varietate de eforturi, inclusiv pentru comunicații pe câmpul de luptă.

SpaceX, prin donații private și în cadrul unui contract separat cu o agenție americană de ajutor extern, a furnizat ucrainenilor și armatei țării serviciul de internet Starlink, o rețea în creștere rapidă de peste 4.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului, de la începutul războiului din 2022.

Contractul cu Pentagonul este o binefacere pentru SpaceX, după ce Musk, directorul general al companiei, a declarat în octombrie că nu își poate permite să finanțeze pe termen nelimitat Starlink în Ucraina, un efort care, potrivit acestuia, costă 20 de milioane de dolari pe lună pentru a fi întreținut.

Rusia a încercat să întrerupă și să bruieze serviciile de internet din Ucraina, inclusiv încercări de a bloca Starlink în regiune, deși SpaceX a contracarat aceste atacuri prin întărirea software-ului serviciului.

Pentagonul nu a dezvăluit termenii contractului, despre care Bloomberg a relatat mai devreme joi, "din motive de securitate operațională și din cauza naturii critice a acestor sisteme".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”