„Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă” / Fostul nutriționist al lui Gică Hagi demontează teoriile Simonei Halep

„Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă” / Fostul nutriționist al lui Gică Hagi demontează teoriile Simonei Halep

Simona Halep (31 de ani) a primit o suspendare de 4 ani din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea în Tenis (ITIA), după ce tenismena a fost depistată pozitiv la Roxadustat la un test anti-doping din octombrie 2022.

La scurt timp de la aflarea acestei decizii, Simona Halep a susținut că a ingerat, fără să știe, un supliment contaminat cu această substanță interzisă, fabricat în China, scrie Digisport .

Cristian Mărgărit demontează teoria Simonei Halep

Însă, teroria expusă de tenismenă a fost demontată de Cristian Mărgărit, fostul nutriționist al lui Gheorghe Hagi, care întărește decizia Tribunalului și spune că Halep nu putea consuma în mod accidental o pastilă contaminată.

De asemenea, Mărgărit a susținut că sportivii sunt responsabili de substanțele care se regăsesc în corpul lor, indiferent de scuzele pe care le invocă ulterior atunci când sunt prinși dopați.

”Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă prin fabricile de suplimente. Și pentru părerologii care habar nu au despre ce vorbesc dar au opinii și dau verdicte.

Lucrez în domeniu de peste 20 de ani, iar în ultimii 10 cu sportivi de performanță, inclusiv la nivel internațional. Am vizitat fabrici de suplimente, am fost la târguri și conferințe de suplimente și farmaceutice în acești ani. Am stat de vorbă cu specialiști.

Am folosit cu sportivii consiliați diverse suplimente, pentru că sportivii da, folosesc suplimente. Ba chiar am câștigat competiții împotriva unora care au fost depistați ulterior dopați. Totul pe curat. Totul cu grijă maximă la calitatea produselor, cu lista WADA în permanență pe birou și în telefon.

Iar regulamentele sunt clare: sportivul este responsabil pentru ce se găsește în corpul său și punct. Poate nu e corect, poate unii pică nevinovați, poate alții concurează dopați, cu dispensă de la medic”, a spus Cristian Mărgărit, pe pagina sa de Facebook.

Cristian Mărgărit: Totul e permis

De asemenea, fostul nutriționist al lui Gheorghe Hagi a susținut că în ”Sportul Alb” există mirajul obținerii unor performanțe și mai mari cu ajutorul substanțelor interzise.

”Dar asta e realitatea. Că nu concurează pe nasturi, vorbim de miliarde în acest sport-biz. Organizatori, sponsori, orgolii politice, industria farmaceutică, servicii secrete și Măria Sa, Publicul consumator de spectacol. E un joc dur.

Și totul e permis, ca în dragoste sau în război. O luptă permanentă între cei care vor premiul și cei care încearcă să îi prindă cu ocaua mică. Vedeți interviurile lui Conte și Arnold despre The Clear.

Da, eu le dau sportivilor toate informațiile, inclusiv studii științifice care justifică folosirea acelor suplimente. Care sunt incluse în programe personalizate, nu date doar pentru că e la modă sau că am auzit la cineva. Și sunt foarte precaut, nu ne asumăm riscuri nici măcar cu dozele, nu mai vorbim de substanțe și produse în sine”, a mai spus Mărgărit.

Mărgărit: „Orice sportiv prins încearcă să se salveze prin orice metode”

Mai mult, Mărgărit a susținut că, la fel ca în cazul Simonei Halep, orice sportiv va încerca să găsească soluții pentru a scăpa de acuzațiile de dopaj și de ”scăpa basma curată” din acest scandal.

”De multe ori știm ce fac alții, că nici noi nu suntem proști. De multe ori anunțurile despre sportivii prinși sunt incomplete, ascunzând chiar numele substanțelor sau metodele, pentru a nu da idei și altora.

Da, presupunem că mulți iau ceva, mai ales când vedem transformări ireale sau performanțe care ies din normal. Câteodată nu știm ce, câteodată intuim sau deducem. De multe ori ni se confirmă după ani și ani.

Totuși, este o minciună sfruntată că toți se dopează. Echipele serioase au câteva măsuri de protecție anti-doping: verificarea etichetelor, a firmelor producătoare, alegerea de suplimente certificate, testarea independentă și chiar folosirea unui membru al echipei drept cobai.

Adică cineva din staff ia toate suplimentele înaintea sportivului sau sportivilor și sunt considerate bune doar dacă trece întâi el un test antidoping. Și oricând am fost întrebat de un sportiv ce să bage, i-am zis că nu merită să își riște cariera și prestigiul, mai ales că poate și natural.

Normal că orice sportiv prins încearcă să se salveze prin orice metode, de la sărutul cu o stripteuză la carnea contaminată. Ba chiar în anumite țări puternice vine inclusiv firma producătoare și își ia fapta asupra ei.

Că doar nu o doare gura să spună că a greșit, mai ales când dopingul e politică de stat. Normal că unor sportivi nu li se spune ce li s-a dat, tocmai pentru a avea pretextul că nu a știut numele substanței, în caz că s-a calculat greșit timpul de eliminare din corp” a mai transmis Crisitan Mărgărit.


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

3 Apropo de războiul din Ucraina, sâmbătă seara, în Târgul de Crăciun din București aveai senzația că ești la Kiev...

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 Președintele Bulgariei / Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile