Penuria de produse de bază îi împinge pe venezueleni să fure tot ce pot

Venezuelenii au ajuns să fure făină, pui și chiar lenjerie intimă din cauza penuriei de produse de bază, ce este rezultatul crizei economice provocate de scăderea prețului petrolului, conform guvernului, dar și de proasta administrație, potrivit opoziției, relatează vineri agenția Reuters.

Mulți oameni se așează încă din timpul nopții la cozi în fața magazinelor, iar pe măsură ce penuria se agravează, prețurile pe piața neagră continuă să crească. Prin urmare, furturile au devenit tot mai dese în Venezuela, țară cunoscută oricum pentru rata ridicată a infracționalității.

Imaginile cu mulțimi care sparg magazinele sau cu lupte pentru a pune mâna pe produse au devenit de asemenea frecvente pe rețelele de socializare.

Într-unul dintre ultimele incidente, câteva sute de persoane au jefuit un camion încărcat cu pui, sare și șampon, după ce vehiculul s-a răsturnat în urma unui accident. Săptămâna trecută, un grup de motocicliști cu cagule au încercat să fure 650 de saci cu făină în timp ce această marfă era transportată către un depozit. În ambele cazuri, intervenția forțelor de ordine s-a soldat cu răniți în rândul membrilor acestora. Miercuri, rafturile unui magazin alimentar dintr-o localitate din statul Merida au fost golite de populația care a dat buzna acolo după ce a aflat că s-a adus carne de pui, cu o zi în urmă în același oraș fiind jefuit și un magazin de lenjerie intimă.

Astfel de scene completează tabloul dezolant al Venezuelei, țara cu cea mai mare inflație din lume și unde, pe lângă penuria produselor de bază, populația se confruntă și cu tăieri frecvente de electricitate și apă.

Președintele socialist Nicolas Maduro pune criza pe seama prăbușirii prețului petrolului pe piața mondială (principalul produs la export), secetei care a afectat activitatea hidrocentralelor, dar el invocă și 'războiul economic' pe care politicienii și oamenii de afaceri de dreapta l-ar fi pornit împotriva lui.

Însă opoziția consideră că principala cauză a acestei situații este gestiunea economică dezastruoasă a fostului președinte Hugo Chavez, continuată de succesorul său.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Adrian Streinu-Cercel / Ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura. Carantina, ineficientă la…

4 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume