Percheziţii în judeţul Prahova şi în Franţa la proxeneţi români care exploatau forţat prostituate în străinătate

Percheziţii în judeţul Prahova şi în Franţa la proxeneţi români care exploatau forţat prostituate în străinătate

Procurorii DIICOT au efectuat, marţi, percheziţii în judeţul Prahova la o grupare de proxeneţi, care a reuşit să câştige peste 1,4 milioane dolari din exploatarea unor femei recrutate prin metoda "lover boy", obligate prin violenţă să se prostitueze în Franţa şi Spania.

Potrivit unui comunicat remis marţi, procurori de la DIICOT şi lucrători de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat, marţi, şase percheziţii domiciliare pe raza judeţului Prahova, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor.

Simultan, pe teritoriul Franţei, au fost efectuate şapte percheziţii domiciliare şi audieri de persoane privind activitatea aceluiaşi grup infracţional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat prin intermediul EUROJUST cu autorităţile judiciare franceze.

DIICOT susţine că, începând cu luna ianuarie 2019, pe raza municipiului Ploieşti, a fost constituită o grupare care a acţionat în mod coordonat până în anul 2022, specializată în săvârşirea unor infracţiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate şi exploatarea acestora pe teritoriile Franţei şi Spaniei.

Astfel, membrii grupării au obţinut sume importante de bani de pe urma practicării prostituţiei pe teritoriul Franţei a mai multor persoane, recrutate prin metoda 'lover boy', acestea fiind forţate să continue activitatea prin ameninţări şi acte de violenţă îndreptate împotriva lor sau a membrilor familiei. Persoanele vătămate erau promovate pe diverse site-uri de profil ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contracost.

O parte din sumele obţinute în această modalitate au fost trimise în România prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte a fost colectată direct de către membrii grupării şi transportată în România. Prin serviciile de transfer bancar a fost transmisă către sau de către membrii grupării suma de 1.404.858 dolari (bani trimişi din 250 de localităţi de pe teritoriul a 25 de state). De asemenea, parte din bani obţinuţi au fost investiţi în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăţi comerciale.

Deşi nu obţineau venituri în mod legal, membrii grupării au afişat un stil de viaţă extravagant, caracterizat prin deţinerea de maşini scumpe, îmbrăcăminte şi bijuterii de la branduri cunoscute, frecventarea unor medii şi locuri selecte.

Din activităţile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că au fost recrutate 19 persoane în scopul practicării prostituţiei, cercetările vizând 7 persoane despre care există bănuiala că au fost implicate în activitatea infracţională.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României au fost descoperite şi ridicate în vederea indisponibilizării 13 telefoane mobile, un laptop, 3 carduri de memorie, un memory stick, 2.200 euro, 3.300 lire turceşti, un inel în valoare de aproximativ 8.000 lei, 5 carduri bancare, 2 cartele SIM, înscrisuri şi 6 autoturisme de lux.

De asemenea, în urma percheziţiei efectuate pe teritoriul Franţei au fost descoperite 11 persoane vătămate şi au fost identificate şi ridicate 16 telefoane şi 20.415 euro.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti au fost conduse, în vederea audierii, 7 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

DIICOT precizează că, în cursul anului 2021, urmare a cooperării poliţieneşti cu sprijinul EUROPOL, între autorităţile române, franceze şi spaniole a fost încheiat un Operational Task Force (OTF), autorităţile judiciare din Franţa desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii "Laraprox", iar autorităţile judiciare din Spania desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii "Tatar", cu privire la activitatea aceluiaşi grup infracţional implicat în exploatarea tinerelor de naţionalitate română pe teritoriul Franţei şi Spaniei.

La acţiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegaţie de poliţişti din cadrul OCRTEH/Franţa, ofiţerul de legătură francez acreditat în România, o delegaţie de poliţişti din cadrul Policia National/Spania şi ofiţerul de legătură spaniol acreditat în România.

În urma cooperării internaţionale cu autorităţile judiciare din Franţa şi Spania, au fost emise 5 mandate europene de arestare de către autorităţile franceze ce vor fi puse în executare pe teritoriul României.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile "Matei Basarab" Ploieşti. Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, la nivelul agenţiei fiind organizat un centru de coordonare pentru ziua comună de acţiune.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?