Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu

Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu

Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.

Alimentele ultraprocesate favoriează cancerul de colon FOTO Shutterstock

Alimentele ultraprocesate favoriează cancerul de colon FOTO Shutterstock

Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital Cancer Institute au analizat mostre tumorale pentru a înțelege rolul moleculelor inflamatorii în progresia bolii. Rezultatele sugerează că o alimentație echilibrată, bogată în alimente naturale precum frunzele verzi și peștele, poate ajuta la prevenirea și tratarea acestei afecțiuni, potrivit Click!.

Cele mai periculoase alimente

Echipa de cercetare a descoperit că tumorile conțineau un nivel ridicat de lipide bioactive – molecule care pot intensifica inflamația în organism.

Această inflamație cronică, cauzată de chipsuri, deserturi ambalate, cârnați sau carbohidrați rafinați, pare să alimenteze progresia tumorilor, în timp ce țesuturile tumorale sunt lipsite de moleculele asociate cu reducerea inflamației și vindecarea.

Profesorul Ganesh Halade, coautor al studiului, subliniază că „moleculele provenite din alimentele procesate dezechilibrează sistemul imunitar și generează inflamații cronice.”

Omega-3, aliatul împotriva cancerului de colon

Privirea din interior asupra tumorilor ar putea oferi oamenilor de știință instrumentele necesare pentru a lupta împotriva cancerului prin încercarea de a echilibra răspunsul imunitar al organismului, încetinind sau oprind creșterea tumorilor prin reducerea compușilor inflamatori și stimularea celor sănătoși.

O sursă a acestor tipuri de molecule este dieta cu alimente precum frunzele verzi și fructele de mare bogate în acizi grași omega-3.

„Dacă moleculele provin din produse alimentare procesate, ele dezechilibrează în mod direct sistemul imunitar și determină inflamația cronică”, a declarat într-un comunicat de presă Ganesh Halade, profesor la University of South Florida Health Heart Institute, coautor al studiului.

„Corpurile noastre sunt concepute pentru a rezolva activ inflamația prin compuși lipidici bioactivi derivați din grăsimile sănătoase, cum ar fi avocado”

Cancerul este ca o „rană cronică care nu se vindecă”, iar o dietă zilnică cu alimente ultraprocesate poate face mai dificilă lupta organismului împotriva tumorilor din cauza inflamației crescute, a spus Yeatman.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Documente / Această turnătoare a fost timp de 10 ani membră CNA...

2 „15.000 de euro în numerar, 4.000 de euro în bijuterii. Eram furioasă”

3 Stupoare la Chișinău după rezultatele unui sondaj realizat în România. Jurnalist: „Nu pot să înțeleg această combinație de trădare și spaimă”

4 Ce ar putea fi misterioasa aeronavă care s-a prăbușit recent lângă baza Area 51

5 Românul care l-a consiliat pe Trump anunță ce li se pregătește rușilor și coreenilor. „N-are nicio problemă să recurgă la metode foarte dure”