Peskov insinuează de pe acum că Putin va rămâne „președinte”: „Nu are niciun concurent”

Peskov insinuează de pe acum că Putin va rămâne „președinte”: „Nu are niciun concurent”

Vladimir Putin nu are niciun rival politic care să-i conteste puterea, a apreciat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un moment în care regimul de la Moscova pregătește așa-numitele alegeri prezidenţiale preconizate pentru luna martie a anului viitor.

Dmitri Peskov (stânga) alături de Vladimir Putin FOTO Arhivă

Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, urmează să anunțe în decembrie data viitoarelor alegeri prezidenţiale din Rusia, care numai alegeri nu pot fi numite.

Potrivit presei ruse, data preconizată de regimul de la Moscova pentru organizarea acestui așa-zis scrutin este de 17 martie.

La fel ca la precedentele „alegeri”, Putin, aflat la putere din august 1999, încearcă să capteze atenția asupra sa cu întreținerea misterului.

În timp ce Putin amână să își anunțe candidatura, oamenii din jurul său îl prezintă drept un om forte, fără rivali, singurul capabil să conducă țara etc. Apoi insinuează că ar fi un mare regret dacă acesta nu ar candida.

„Putin este, bineînţeles, politicianul şi actorul de stat numărul unu în ţară”, a spus Peskov, purtătorul său de cuvânt, în fața unor jurnaliști care însoțesc delegația rusă la Beijing.

„Părerea mea este - poate că nu am dreptul să o spun - că astăzi el nu are niciun concurent în Rusia şi nici nu poate avea unul”, a spus Peskov.

Aflat la putere de aproape 25 de ani, Putin a reprimat orice formă de opoziție reală în Rusia. Metodele au fost diverse: defăimări publice, sustragerea surselor de finanțare și mijloacelor de promovare, dosare penale, condamnări în procese fabricate, otrăviri, asasinate etc. Această reprimare s-a intensificat în contextul invaziei din Ucraina, mulți opozanți fiind încarcerați sau forțați la exil.

Pe lângă reprimare, Kremlinul a intensificat propaganda în jurul lui Putin - cu „singurul om capabil să conducă” drept refren preferat - și a modificat Constituția Rusiei pentru a-i permite acestuia să stea la putere până cel târziu în 2036, când ar împlini 84 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”