Peste 1 milion de oameni au ieșit pe străzile din Franța. Protestatarii au dat buzna în sediul LVMH VIDEO

Peste 1 milion de oameni au ieșit pe străzile din Franța. Protestatarii au dat buzna în sediul LVMH VIDEO

Franța s-a confruntat ă cu o nouă zi de proteste față de legea pensiilor. Peste un milion de oameni au participat la manifestații, potrivit cifrelor furnizate de sindicate. După cum se așteptau autoritățile, au avut loc noi violențe și ciocniri între forțele de ordine și demonstranți. Activiștii sindicali au dat buzna joi în sediul central din Paris al companiei de bunuri de lux LVMH, afirmând că guvernul francez ar trebui să renunțe la creșterea vârstei de pensionare și să îi taxeze mai mult pe cei bogați, relatează Reuters.

Protestatarii își doresc ca proiectul de lege să fie retras. FOTO Profimedia (Arhivă)

G reviștii au perturbat colectarea gunoiului în Paris și au blocat traficul fluvial pe o parte a Rinului, în estul Franței.

Căutați bani pentru finanțarea pensiilor? Luați-i din buzunarele miliardarilor", a afirmat liderul sindicatului Sud Rail, Fabien Villedieu. Manifestanții au plecat apoi pașnic.

Sindicatele au îndemnat la o demonstrație de forță în stradă cu o zi înainte de hotărârea Consiliului Constituțional cu privire la legalitatea proiectului de lege care va crește cu doi ani vârsta de pensionare, până la 64 de ani.

În cazul în care Consiliul își va da aprobarea, eventual cu unele rezerve, guvernul va fi îndreptățit să promulge legea și va spera că acest lucru va pune capăt, în cele din urmă, protestelor, care au devenit uneori violente.

Însă protestatarii au declarat că vor continua să lupte dacă Consiliul va da undă verde.

Nu vrem să lucrăm până la 64 de ani", a afirmat Kathy Brochard, o profesoară în vârstă de 50 de ani, la mitingul de la Paris.

Protestatarii își doresc ca proiectul de lege să fie retras sau să fie supus unui referendum.

Încă mai sperăm că, la un moment dat, cineva de sus va decide să renunțe la această lege, să se așeze la o masă și să privească altfel finanțarea pensiilor", a afirmat Francis Bourget, în vârstă de 52 de ani, angajat al serviciilor poștale, la mitingul de la Paris.

Repercusiuni pe termen lung

„Aceasta nu este cu siguranță ultima zi de grevă", a declarat Sophie Binet, lidera sindicatului CGT.

Președintele francez Emmanuel Macron și guvernul său susțin că noua lege este necesară pentru a se asigura că generosul sistem de pensii al Franței nu va da faliment.

Sindicatele susțin că acest lucru poate fi realizat prin alte mijloace.

De asemenea, președintele francez a afirmat că va organiza o întâlnire cu sindicatele după hotărârea Consiliului pentru a lucra la alte propuneri, o inițiativă despre care liderii sindicale spun că va fi de scurtă durată dacă nu este pregătit să discute despre retragerea legislației privind pensiile.

Observatorii politici susțin că nemulțumirea față de reforma guvernului ar putea avea repercusiuni pe termen lung.

„Nu sunt atât de optimistă cu privire la decizia Consiliului Constituțional", a declarat Şefa extremei drepte franceze Marine Le Pen, care se opune legislației privind pensiile, la BFM TV. „Dar ce vreți să fac? Să dau foc la mașini? O să le spunem francezilor: Votați pentru Adunarea Națională", a mai adăugat Marine Le Pen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...