Peste 2.000 de oameni, la ''Marşul Unirii'' de la Alba Iulia

Peste 2.000 de oameni, la ''Marşul Unirii'' de la Alba Iulia

Peste două mii de oameni din ţară şi diasporă, unii veniţi de la mii de kilometri distanţă, dotaţi cu numeroase steaguri tricolore, asemănătoare inclusiv celor de acum 100 de ani, au plecat sâmbătă dimineaţa din gara Alba Iulia spre Cetate, locul unde au loc manifestările prilejuite de Ziua Naţională, în "Marşul Unirii", un eveniment organizat de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012".

"Ne-am adunat din toate colţurile ţării pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire şi pentru a spune că ţara nu este întreagă. România din 1918 este ruptă. Ne vrem fraţii acasă, vrem să facem unirea Republicii Moldova cu România. Vrem să aducem Basarabia acasă şi de-asta ne-am adunat din toate colţurile ţării, pentru a transmite acest mesaj important", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Acţiunii 2012, George Simion.

El a susţinut că la debutul marşului nu au putut ajunge şi basarabenii. "Au fost multe autocare în vamă şi nu au apucat să treacă toate şi mai avem întârziere în sosirea autocarelor din Basarabia. Şapte mii de basarabeni au venit pentru a participa la Alba Iulia la serbările organizate aici", a spus Simion.

La acţiune au ajuns însă la timp şi români din Anglia, Italia, Spania, Germania, veniţi cu zeci de autoturisme.

"Noi am venit şi pe 10 august, suntem unii dintre promotorii 10 august, şi ne-am dorit, pur şi simplu, să demonstrăm oamenilor că noi nu facem numai proteste, noi vrem să venim să facem un Centenar şi o sărbătorire frumoasă. Este o ocazie unică în viaţă, spun eu. Să demonstrăm că suntem uniţi", a spus liderul Diaspora Europeană, Mario Mocanu. Acesta a străbătut peste 2.500 de kilometri în ultimele zile pentru a ajunge la Alba Iulia.

Participanţii, din care unii îmbrăcaţi ca acum 2.000 de ani, asemănător dacilor, sau ca acum 100 de ani, precum cei care au fost în 1918 la Alba Iulia, scandează diverse lozinci unioniste şi interpretează cântece patriotice.

Marşul Unirii are 6 kilometri şi se desfăşoară pe traseul Gară - Bulevardul Ferdinand - Bulevardul Horea - Piaţa Tricolorul - strada Unirii.

La începutul lunii noiembrie, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, Simion a declarat că zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi să participe de 1 Decembrie la Alba Iulia la un "Marş al Unirii", acţiune la care vor participa şi tineri din Moldova, dar şi români din diaspora.

El a spus atunci că organizatorii nu îşi doresc ca evenimentul să fie politizat, ci unul care să transmită unitate.

"Să nu politizăm în vreun fel şi să lăsăm deoparte toate scandalurile şi certurile din societatea românească în această zi importantă pentru toţi românii. Indiferent de credinţele noastre, de apartenenţele unora sau altora la partidele politice, e important ca noi, poporul, să dăm un exemplu de unitate şi palma dată politicienilor să fie una simbolică, să arătăm că noi am fost în stare să facem ceva în Anul Centenarului. După aceea, avem restul de 364 de zile din an să ne războim cu clasa politică şi cu multe instituţii care nu îşi fac treaba", a punctat activistul unionist. AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa foto: George Simion/Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…