Petre Tobă, audiat ca martor în dosarul lui Adrian Duicu

Petre Tobă, audiat ca martor în dosarul lui Adrian Duicu

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a fost audiat, vineri, în calitate de martor la Curtea de Apel București în dosarul de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu.

Audierea acestuia vine după ce în dosarul instrumentat de DNA a apărut informația că Adrian Duicu și-ar fi folosit influența politică chiar din Cancelaria fostului premier Victor Ponta asupra șefului Poliției Române de atunci, Petre Tobă, pentru numirea lui Ștefan Ponea (fost șef al IPJ Mehedinți) într-o structură de conducere din MAI. Astfel, în martie 2013, Adrian Duicu i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul MAI, să discute cu Petre Toba în sensul de a obține promovarea lui Ștefan Ponea într-o funcție de conducere în Poliția Română. Ulterior, pe 13 iunie 2013, Petre Tobă s-a prezentat la Guvern în urma unei solicitări făcute de Victor Ponta pentru a discuta cu Adrian Duicu.

La ieșire din instanță, Petre Tobă a spus că, în anul 2013, s-a întâlnit cu Adrian Duicu întâmplător în clădirea Guvernului, și nu în biroul fostului premier Victor Ponta.

În sala de judecată, Tobă a declarat că, la începutul anului 2013, a discutat cu subsecretarul de stat Doru Dumitrescu în legătură cu dorința lui Ștefan Ponea, pe atunci șef al IPJ Mededinți, de a fi mutat în aparatul central al IGPR.

"La un moment dat, la începutul lui 2013, am discutat cu subsecretarul de stat Doru Dumitrescu, care, la rândul său, discutase cu secretarul de stat Anghel Andreescu referitor la domnul Ponea, fost inspector șef, care și-ar fi exprimat doleanța pentru a veni să lucreze în aparatul central. Această discuție nu a fost urmată de vreun demers", a spus Tobă.

Ministrul de Interne a adăugat că, în vara anului 2013, a avut o activitate la sediul Guvernului, unde s-a întâlnit întâmplător cu Adrian Duicu, cu care a avut o discuție formală. În cadrul întrevederii, Adrian Duicu i-a relatat despre familia lui Ponea și despre faptul că acesta era un profesionist. Tobă a mai spus că întâlnirea cu Duicu a durat câteva minute, acesta nu i-a înmânat niciun document și nici nu a avut apoi o discuție cu Victor Ponta în legătură cu Ștefan Ponea.

Răspunzând unor întrebări, Petre Tobă a arătat că l-a cunoscut pe Duicu înainte de acea întâlnire de la Guvern.

Adrian Duicu a fost trimis în judecată în iulie 2014 pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care trafic de influență, cumpărare de influență, folosirea influenței și autorității de o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, dare de mită, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

În același dosar au fost trimiși în judecată Ștefan Ponea, fost șef al IPJ Mehedinți; Constantin Popescu, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a PSD; Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale; Zenovia Elisabeta Rolea, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți, Grigorița Ferarum, consilier principal în cadrul CJAS Mehedinți, Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgență Mehedinți, Daniela Popescu, director executiv în cadrul CJ Mehedinți și președinte al CA al Spitalului județean de Urgență Drobeta Turnu Severin; Cristian Damian Stănoiu, avocat în cadrul Baroului Mehedinți.

Potrivit DNA, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu a afirmat față de Ștefan Ponea, când acesta din urmă era inspector șef al IPJ Mehedinți, faptul că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte).

Totodată, Adrian Duicu i-a promis lui Ștefan Ponea că își va folosi această influență pentru a-i determina pe funcționarii publici să facă acte care intră în atribuțiilor lor de serviciu.

În cazul membrilor Guvernului, funcționarilor publici din conducerea MAI și a șefului IGPR, Duicu și-a folosit influența să îl mențină temporar pe Ștefan Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul IGPR, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în Ministerul Public, arată DNA.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro