Piloșii și fotomodelele din ANRE, cu salarii de mii de euro, pârăsc guvernul la Bruxelles pentru că vrea să limiteze angajările și numărul de mașini

Piloșii și fotomodelele din ANRE, cu salarii de mii de euro, pârăsc guvernul la Bruxelles pentru că vrea să limiteze angajările și numărul de mașini

Un grup de angajați ANRE a transmis premierului Marcel Ciolacu și mai multor miniștri un memoriu prin care critică proiectul de ordonanță de urgență de reducere a costurilor birocrației. Memoriul consultat de G4Media amenință cu sesizarea Comisiei Europene privind o presupusă încălcare a independenței instituției.

ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie), arbitrul pieței telecom, a fost constant în centrul atenției publice pentru salariile de mii de euro și angajarea unor persoane fără legătură cu activitatea, doar pe baza legăturilor politice. Mai mult, instituția are deja 360 de persoane, mai mult decât instituții similare din țări mai mari, și un proiect de lege prevede suplimentarea cu 180 de posturi.

Proiectul de OUG criticat de angajați prevede limitarea angajărilor la stat, salarizarea pe criterii de performanță, instituirea unor norme clare pentru cumpărarea de autoturisme și plata la buget a 80% din profitul sau excedentul realizat de agențiile/instituțiile de stat.

Salariații ANRE se arată însă nemulțumiți de proiect și susțin că ”prevederile articolului care prevede că autoritățile/agențiile datorează anual o taxă specială în procent de 80% aplicată rezultatului net afectează resursele financiare ale ANRE, fiind în contradicție cu criteriile de independență enunțate de Comisia Europeană”.

Ei susțin că limitarea numărului de autoturisme ar încălca independența instituției: ”Totodată, impunerea unor normative de personal sau a unor norme de dotare cu autoturisme împiedică ANRE în luarea unor decizii autonome cu privire la execuția bugetului și de prganizare a activității. Tot în contradicție cu principiile de independență sunt și prevederile că posturile vacante se anulează”.

Pentru a stopa reforma administrativă, angajații ANRE au anunțat că vor trimite memoriul și Comisiei Europene, mai precis Directoratului General pentru Energie.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe Marcel Boloș au anunțat în urmă cu două săptămâni o serie de măsuri pentru scăderea cheltuielilor statului.

Foto: Scrisoarea angajaților ANRE / G4Media Foto: Fragment din scrisoarea angajaților ANRE / G4Media

Context. G4Media a publicat în ultimul an mai multe anchete despre angajarea pe salarii imense la ANRE a unor persoane fără legătură cu domeniul.

Radu Cosmin Preda, fost senator PSD în mandatul 2016-2020, a fost numit Director General Activități Suport la ANRE. Preda este absolvent al Facultății de Mecanică din Universitatea Craiova și nu a avut legături cu domeniul energiei până la angajarea sa în instituție, cu câțiva ani în urmă. Salariul net al lui Radu Cosmin Preda este de circa 7.000 de euro lunar, potrivit surselor G4Media.

În perioada octombrie 2018-februarie 2021, Marina Claudia Răduinea a avansat rapid în funcție, de la simplu consilier la director. Din februarie 2021, Marina Claudia Răduinea deține, interimar, postul de director general adjunct al Direcției Activități Suport din cadrul ANRE. O sursă apropiată instituției susține că, în această calitate, Răduinea are un venit de 15.600 de euro/lunar, dar, într-un răspuns pentru G4Media, aceasta respinge afirmația: ”Potrivit Legii, veniturile mele sunt confidențiale, dar țin să precizez că ele nu se ridică ca ordin de mărime ca acela indicat de Dvs.”

Fotomodelul Roxana Ilie (32 de ani), administrator al firmei Look Outdoor SRL, societate despre care G4Media.ro a dezvăluit, luna trecută, că are contracte pentru servicii de presă și propagandă cu PSD, a fost angajată, recent, la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituție aflată sub controlul aceluiași partid. Fotomodel de renume, Roxana Ilie este o prezență constantă în publicațiile de cancan.

Foto: Roxana Ilie, fost fotomodel, angajată la ANRE


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică în PSD ar fi în desfășurare o „lovitură de palat”...

2 „Gaura neagră a lui Ciolacu”, subiectul unui nou articol... Cam picant...

3 VIDEO Răsturnare de situație în cazul doctoriței românce ucisă în Franța?

4 Decizie penibilă a justiției din Ro / Tânăra din Gorj, condamnată la închisoare cu executare pentru că a păcălit un italian că se mărită

5 Frate, cine e asta? / Ar fi intermediat șpaga în Dosarul ASSMB, consilieră a lui Vâlcov și chiriașă în patru case de vacanță din Tenerife, Mallorca, Ma…